NAJBOLJA PITA BUNDEVARA NA SVETU Hrskava spolja, a iznutra mekana i mirisna kao duša

Teodora Vojinović

25.09.2025. 07:15

NAJBOLJA PITA BUNDEVARA NA SVETU Hrskava spolja, a iznutra mekana i mirisna kao duša

Shutterstock

Kad zamiriše bundevara iz rerne, cela kuća postane toplija. Ova pita nije samo slatkiš – ona je uspomena na detinjstvo, jesen u selu, i ruke koje motaju kore s pažnjom i ljubavlju. Ako hoćeš da napraviš bundevu kakvu su pravile naše bake – evo recepta koji ne omane.

Ilustracija K1

Sastojci koje svi već imamo u kuhinji

  • 1 kg rendane bundeve
  • 1 pakovanje tankih kora za pitu
  • 10–15 kašika šećera (po ukusu)
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 1 ravna kašičica cimeta
  • ulje i voda za premazivanje
  • šećer u prahu za posipanje

Kako da ti pita uvek uspe

1. Prvo spremi bundevu
Narendaj je, dodaj šećer, vanilin šećer i cimet. Promešaj i ostavi malo da pusti sok.

2. Naulji kore kako treba
Uzmi jednu koru, premaži je uljem pomešanim s malo vode, pa stavi sledeću preko. Na svaku treću stavljaj fil.

3. Motaš po želji
Možeš motati u rolate, pa ređati u pleh, ili praviti spiralnu pitu – svejedno, ukus je isti, fantastičan.

4. Pečenje
Zagrej rernu na 200°C, pa kad pita malo porumeni, smanji na 180°C i peci dok ne zamiriše cela kuća i dok kore ne budu zlatne.

5. Završni potez
Kad se pita ohladi, pospi šećerom u prahu. Možeš uz šolju mleka, kafu, čaj – ili samo tako, jer je savršena sama po sebi.

Mala tajna velikih domaćica

Ako ti bundeva pusti previše soka, umešaj malo griza da se upije višak. Tako će pita ostati sočna, ali neće se razlivati. I ne zaboravi – najbolja je kad malo odmori posle pečenja.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)