KAKO DA MASNE PLEHOVE OPERETE DA BUDU KAO NOVI Jednostavan trik koji zaista deluje

Milica Maksimović

12.11.2025. 13:05

KAKO DA MASNE PLEHOVE OPERETE DA BUDU KAO NOVI Jednostavan trik koji zaista deluje

Freepik.com

Koliko god da ih ribate, plehovi i tepsije za pečenje vremenom dobiju onaj tamni, masni sloj koji izgleda kao da se nikada više neće skinuti. Ali ne očajavajte – postoji način da im vratite stari sjaj, bez agresivnih hemikalija i skupih sredstava. Novinarka Kejti Holdefer isprobala je brojne metode, a otkrila je da jednostavna kombinacija sode bikarbone i hidrogena (vodonik-peroksida) čini čuda. Evo kako možete da očistite i najmasniji pleh tako da izgleda kao nov.

Shutterstock

Šta vam je potrebno:

Soda bikarbona. Hidrogen (3%). Boca sa raspršivačem. Sunđer ili mekana žica za ribanje. Po želji: fina čelična vuna (za tvrdokorne mrlje).

Postupak čišćenja:

1. Pospite sodu bikarbonu po plehu Ravnomerno rasporedite sloj sode po celoj površini pleha, a posebno na mestima gde su mrlje najtamnije i najmasnije. 2. Poprskajte hidrogenom Sipajte hidrogen u bocu sa raspršivačem i poprskajte preko sode bikarbone dok sve ne bude vlažno, ali ne previše natopljeno. 3. Ponovite postupak Dodajte još jedan tanak sloj sode i ponovo poprskajte hidrogenom – ovo pojačava efekat čišćenja. 4. Ostavite da deluje nekoliko sati Najbolje je da mešavinu ostavite da deluje najmanje 4 sata, a možete i preko noći. Ova kombinacija rastvara masnoću i omekšava zagorele delove, ali nemojte preterivati – predugo stajanje može izazvati oksidaciju metala.

5. Isperite i istrljajte Koristite sunđer ili žicu da uklonite smesu i istrljate površinu. Ako je potrebno, dodajte malo vode da omekšate osušen sloj. Većina masnoće će se skinuti bez mnogo napora – samo budite uporni! 6. Za tvrdokorne mrlje – fina čelična vuna Ako su ostale uporne fleke, uzmite vrlo finu čeličnu vunu i lagano prebrišite površinu (uz obavezne rukavice!). Budite pažljivi da ne oštetite metal.

Rezultat: Pleh kao nov

Kada isperete i obrišete, vaš pleh će ponovo sijati kao kad ste ga tek kupili – bez agresivnih hemikalija i neprijatnih mirisa. Ovaj jednostavan trik funkcioniše i za rešetke iz rerne, kalupe za mafine, pa čak i tiganje od nerđajućeg čelika. Sve što vam treba već imate kod kuće, a rezultat će vas oduševiti. Mali savet: Ako pleh često koristite, ponovite čišćenje jednom mesečno – biće uvek čist, a pečenje lakše i ravnomernije.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)