DOMAĆA BAKLAVA KOJA SE TOPI U USTIMA Recept koji uvek uspeva i traži se parče više!

Dobra vest je da baklava ne traži savršenstvo – traži strpljenje i prave mere.

Milica Maksimović

17.12.2025. 19:00

DOMAĆA BAKLAVA KOJA SE TOPI U USTIMA Recept koji uvek uspeva i traži se parče više!

Milica Maksimović/bella.k1info.rs

Domaća baklava je kolač koji se ne pravi na brzinu, ali se uvek pravi s ljubavlju. Kod nas je nezaobilazna za slave, praznike i važne porodične trenutke. Dobra vest je da baklava ne traži savršenstvo – traži strpljenje i prave mere.

Milica Maksimović/bella.k1info.rs

Sastojci

Za baklavu:

500 g tankih kora za baklavu

300 g mlevenih oraha

200 g šećera

1 kesica vanilin šećera

250 g putera ili margarina

malo ulja za pleh

Za agdu:

500 g šećera

500 ml vode

sok od pola limuna

Kako se pravi domaća baklava

Najpre otopite puter ili margarin na tihoj vatri i ostavite sa strane. Pleh blago premažite uljem. Na dno pleha stavite dve kore, premažite ih otopljenim puterom, pa pospite tankim slojem mlevenih oraha pomešanih sa šećerom i vanilin šećerom. Preko toga ponovo stavite kore, premažite i pospite orasima. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sav materijal. Završni sloj moraju biti kore, dobro premazane puterom, kako bi baklava lepo porumenela. Pre pečenja, baklavu isecite oštrim nožem na kocke ili rombove – to je jedan od glavnih trikova dobre baklave.

Freepik.com

Pečenje

Baklavu pecite u unapred zagrejanoj rerni na 170–180 stepeni, oko 45 do 60 minuta, dok ne dobije lepu zlatnu boju. Nemojte je peći na jačoj temperaturi – baklava voli strpljenje.

Agda – duša baklave

Dok se baklava peče, pripremite agdu. U šerpu sipajte vodu i šećer, pa kuvajte dok ne provri. Dodajte sok od limuna i kuvajte još nekoliko minuta. Pravilo koje uvek uspeva: vruća baklava – hladna agda (ili obrnuto).

Završni korak

Pečenu baklavu polako zalivajte agdom, kašiku po kašiku. Ostavite je da odstoji najmanje nekoliko sati, a najbolje preko noći, da lepo omekša i sjedini se.

Domaćinski savet

Baklava je najlepša sutradan. Čuvajte je na sobnoj temperaturi, pokrivenu krpom, i poslužite uz kafu ili čaj. Ako nestane brzo – znajte da je ispala savršeno.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)