KRALJICE SLAVSKOG STOLA Čokoladne kocke sa susamom, orasima i cimetom!
Ovo su kocke koje će Vam prve nestati sa slavskog tanjira!
13:10 18 h 03.12.2025
Jelena PetrovićNajčešće se dime šaran, skobalj, deverika, pastrmka i šaran u filetima.
03.12.2025. 14:00
Shutterstock
Pred Nikoljdan, mnoge kuće zamirišu na dimljenu ribu — jedan od najlepših i najtradicionalnijih posnih specijaliteta. Iako se danas dimljena riba lako kupi u marketu, domaće spremanje ima potpuno drugačiji ukus, miris i teksturu. To je ona prepoznatljiva mekoća mesa i blaga dimna aroma koja vraća u vreme kada se sve radilo polako, strpljivo i „sa merakom“.
Najčešće se dime šaran, skobalj, deverika, pastrmka i šaran u filetima, ali svaka domaćica ima svoje favorite. Pravilo je samo jedno: riba mora biti sveža, dobro očišćena i prosušena pre dima. Soljenje se radi dan ranije — riba se posoli iznutra i spolja, po želji kratko ostavi u rasolu (voda + so), pa se dobro obriše. So je važna jer izvlači višak vlage i čini da se riba kasnije dimi ravnomerno.
Kada je pripremljena, riba se pomoću kukica ili kanapa kači u pušnicu ili improvizovanu dimaru. Za dimljenje se uvek koristi drvo koje daje blag dim i ne gori brzo: bukva, grab ili hrast su najbolji izbor. Četinari se nikada ne koriste, jer daju gorak ukus. Dim mora biti blag, „hladan“, a ne jak plamen — riba se zapravo suši na dimu, a ne peče.
Idealno vreme je dva do tri dana, u zavisnosti od veličine fileta i jačine dima. Manje ribe ili tanji komadi mogu biti gotovi i posle 24 sata, ali tradicionalno se riba dimi polako — što duže stoji u dimu, to je ukus puniji, a tekstura čvršća i lepša.
Ako se sprema posebno za slavsku trpezu, najbolje je početi najkasnije 2–3 dana pre Nikoljdana, kako bi do same slave bila savršeno zlatna, suva spolja i mekana iznutra. Domaćice koje vole jači dim započinju dimljenje i 4–5 dana ranije, jer takva riba može dugo da stoji i ostaje savršena za posluženje.
Kada se dimljenje završi, riba se uvije u čistu krpu ili stavi u papirnu kesu i čuva na hladnom. Ne treba je hermetički zatvarati, jer previše vlage može da pokvari sav trud. Na dan slave, servira se isečena na tanke komade, uz limun, masline ili klasičnu krompir salatu — jednostavno, a bogato.
KRALJICE SLAVSKOG STOLA Čokoladne kocke sa susamom, orasima i cimetom!
Ovo su kocke koje će Vam prve nestati sa slavskog tanjira!
13:10 18 h 03.12.2025
Jelena Petrović
Dimljena riba je jedan od najlepših načina da se oseti duh Nikoljdana: miris doma, tradicija i ukus koji se pamti. Ako želiš, mogu ti napraviti i verziju sa tri recepta (sušenje + dimljenje + marinada) ili varijantu s praktičnim savetima za početnike.
BONUS VIDEO:
BLIŽI SE NIKOLJDAN - KOJU RIBU SPREMITI Ovaj izbor nikad ne omane na trpezi! (PREDLOZI)
Mnoge domaćice već godinama imaju svoju „proverenu“ ribu za ovaj praznik.
17:00 14 h 03.12.2025
Milica Maksimović
NAJLEPŠI TOPLI NAPITCI Kako da napravite kafu sa šlagom, cimetom i pravu domaću toplu čokoladu
Dobra kafa sa šlagom, kafica posuta cimetom ili gusta topla čokolada mogu da pretvore i najhladniji dan u mali praznik.
16:00 15 h 03.12.2025
Milica Maksimović
KRALJICE SLAVSKOG STOLA Čokoladne kocke sa susamom, orasima i cimetom!
Ovo su kocke koje će Vam prve nestati sa slavskog tanjira!
13:10 17 h 03.12.2025
Jelena Petrović
PRELEPE PIVARICE Tajna posnih kiflica sa pivom i šerbetom - baš su lepe!
Kiflice su lagane i mirisne, a sve ostalo radi slatki aromatični šerbet.
10:50 1 d 02.12.2025
Jelena Petrović
POSNI SATARAŠ ZA DUŠU Savršeno jelo koje miriše na domaću kuhinju
Sataraš je idealan uz krompir, pirinač ili komad domaćeg hleba
07:16 1 d 02.12.2025
Milica Maksimović
VAVEDENJE PRESVETE BOGORODICE Jedan od najlepših praznika u godini - evo zašto ga zovu "usečni dan"!
Ovaj dan, poznat i kao Ženska Bogorodica i Sveta Prečista, slavi se vekovima i nosi duboku simboliku.
05:09 1 h 04.12.2025
Milica Maksimović
DA LI TREBA PRATI VOĆE I POVRĆE PRE ILI POSLE SKLADIŠTENJA? Stručnjaci kažu da većina greši
Svež proizvod često sadrži tragove zemlje i bakterija, zato pranje jeste važno.
19:00 12 h 03.12.2025
Milica Maksimović
MESEC ROĐENJA OTKRIVA KAKVA STE MAMA Tačnije od bilo kog horoskopa
Evo kako da prepoznate svoj stil i razumete zašto baš tako pristupate roditeljstvu.
18:30 12 h 03.12.2025
Milica Maksimović
BLIŽI SE NIKOLJDAN - KOJU RIBU SPREMITI Ovaj izbor nikad ne omane na trpezi! (PREDLOZI)
Mnoge domaćice već godinama imaju svoju „proverenu“ ribu za ovaj praznik.
17:00 14 h 03.12.2025
Milica Maksimović
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar