KAKO SE DIMI RIBA Koliko dugo, koja riba može da se dimi - sve što treba da znate ako slavite Nikoljdan!

Najčešće se dime šaran, skobalj, deverika, pastrmka i šaran u filetima.

Milica Maksimović

03.12.2025. 14:00

KAKO SE DIMI RIBA Koliko dugo, koja riba može da se dimi - sve što treba da znate ako slavite Nikoljdan!

Shutterstock

Pred Nikoljdan, mnoge kuće zamirišu na dimljenu ribujedan od najlepših i najtradicionalnijih posnih specijaliteta. Iako se danas dimljena riba lako kupi u marketu, domaće spremanje ima potpuno drugačiji ukus, miris i teksturu. To je ona prepoznatljiva mekoća mesa i blaga dimna aroma koja vraća u vreme kada se sve radilo polako, strpljivo i „sa merakom“.

Najčešće se dime šaran, skobalj, deverika, pastrmka i šaran u filetima, ali svaka domaćica ima svoje favorite. Pravilo je samo jedno: riba mora biti sveža, dobro očišćena i prosušena pre dima. Soljenje se radi dan ranije — riba se posoli iznutra i spolja, po želji kratko ostavi u rasolu (voda + so), pa se dobro obriše. So je važna jer izvlači višak vlage i čini da se riba kasnije dimi ravnomerno.

Shutterstock

Kada je pripremljena, riba se pomoću kukica ili kanapa kači u pušnicu ili improvizovanu dimaru. Za dimljenje se uvek koristi drvo koje daje blag dim i ne gori brzo: bukva, grab ili hrast su najbolji izbor. Četinari se nikada ne koriste, jer daju gorak ukus. Dim mora biti blag, „hladan“, a ne jak plamen — riba se zapravo suši na dimu, a ne peče.

Najvažnije pitanje pred Nikoljdan uvek je isto: koliko dugo treba dimiti ribu?

Idealno vreme je dva do tri dana, u zavisnosti od veličine fileta i jačine dima. Manje ribe ili tanji komadi mogu biti gotovi i posle 24 sata, ali tradicionalno se riba dimi polako — što duže stoji u dimu, to je ukus puniji, a tekstura čvršća i lepša.

Ako se sprema posebno za slavsku trpezu, najbolje je početi najkasnije 2–3 dana pre Nikoljdana, kako bi do same slave bila savršeno zlatna, suva spolja i mekana iznutra. Domaćice koje vole jači dim započinju dimljenje i 4–5 dana ranije, jer takva riba može dugo da stoji i ostaje savršena za posluženje.

Shutterstock

Kada se dimljenje završi, riba se uvije u čistu krpu ili stavi u papirnu kesu i čuva na hladnom. Ne treba je hermetički zatvarati, jer previše vlage može da pokvari sav trud. Na dan slave, servira se isečena na tanke komade, uz limun, masline ili klasičnu krompir salatu — jednostavno, a bogato.

Dimljena riba je jedan od najlepših načina da se oseti duh Nikoljdana: miris doma, tradicija i ukus koji se pamti. Ako želiš, mogu ti napraviti i verziju sa tri recepta (sušenje + dimljenje + marinada) ili varijantu s praktičnim savetima za početnike.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)