PODVARAK SA OSLIĆEM Tradicionalni specijalitet u fenomenalnoj ribljoj, posnoj verziji (RECEPT)

Dovoljno je spremiti ga jednom — i postaće omiljeni recept u vašoj porodici.

Milica Maksimović

01.12.2025. 08:02

PODVARAK SA OSLIĆEM Tradicionalni specijalitet u fenomenalnoj ribljoj, posnoj verziji (RECEPT)

Shutterstock

Podvarak je jedno od onih jela koje bez reči najavljuje — domaća trpeza je spremna. Miris pečenog kiselog kupusa koji se širi kućom vraća nas u detinjstvo, praznike i porodično okupljanje. Dok je najpoznatija verzija ona sa mesom, posni podvarak sa oslićem jednako je ukusan, laganiji je za stomak i idealan za dane posta. Savršen spoj jednostavne pripreme i bogatog ukusa.

Kiseli kupus daje prepoznatljivu aromu, oslić svojom nežnom teksturom upotpunjuje jelo, dok povrće i začini stvaraju savršenu harmoniju. Dovoljno je spremiti ga jednom — i postaće omiljeni recept u vašoj porodici.

Freepik.com

Sastojci:

1 kg kiselog kupusa

500 g fileta oslića

2 glavice crnog luka

3 čena belog luka

2 šargarepe

2 lovorova lista

1 kašičica mlevene paprike

so i biber po ukusu

malo aleve paprike

voda ili povrtni temeljac

Priprema: Crni luk i šargarepu sitno naseckajte, pa ih kratko prodinstajte na malo vode, jer je jelo u potpunosti posno. Dodajte beli luk i začine, samo da povrće pusti miris. Kupus iseckajte na trake i umešajte u povrće — ako je previše kiseo, prethodno ga isperite u vodi.

Filete oslića isecite na veće komade, posolite i pobiberite, pa pripremite posudu koja može u rernu. Ređajte red kupusa, red ribe, dok ne potrošite sve sastojke. Završite slojem kupusa, dodajte lovor i pospite malo aleve paprike za lepu boju.

Nalijte malo vode ili povrtnog temeljca, poklopite i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko sat vremena. Pred kraj otklopite kako bi se sve lepo zapečilo i dobilo zlatnu boju.

Savet domaćice: Podvarak je najbolji sutradan, kada se svi ukusi savršeno prožmu. Poslužite ga uz toplu parčad hleba i salatu od kiselih krastavaca — pravo uživanje zagarantovano!

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)