KAŽE ITALIJAN - SAMO OVA TESTENINA JE ZA SVAKO JELO Šefovi kuhinje se jednoglasno slažu!

Od tanke angel hair testenine do uvijenog fusilija, današnja ponuda je ogromna.

Milica Maksimović

26.11.2025. 12:00

KAŽE ITALIJAN - SAMO OVA TESTENINA JE ZA SVAKO JELO Šefovi kuhinje se jednoglasno slažu!

Freepik.com

Ako ste se ikada izgubili među rafovima s testeninom u prodavnici, niste jedini. Od tanke angel hair testenine do uvijenog fusilija, današnja ponuda je ogromna i svaki oblik ima svoju svrhu – jedni bolje zadržavaju kremaste sosove, drugi su idealni za komade mesa ili povrća, treći za lagane prelive sa maslinovim uljem. Međutim, šta ako želite samo jednu testeninu koja odlično funkcioniše u skoro svakom jelu? Možda se snabdevate na akciji ili jednostavno volite da eksperimentišete u kuhinji i treba vam oblik koji nikad neće biti pogrešan izbor. Tri profesionalna šefa kuhinje dala su isti odgovor: penne.

Renato Iera, kuvar i suvlasnik restorana IT Trattoria, objašnjava da oblik testenine nije samo vizuelna razlika, već da on utiče na teksturu svakog zalogaja. Penne je po njemu savršenog formata – nije prekratka, preduga, previše tanka ili previše glomazna. Šef John Flora iz Flora Foods objašnjava da su upravo zarezi i mala hrapavost na površini penne testenine ono što omogućava sosovima da se „uhvate“ za pastu, bilo da se radi o laganom paradajz sosu, kremastom raguu ili gustoj, zapečenoj kombinaciji sa sirom.

Tu je i prepoznatljiv kosi završetak koji pomaže da testenina lakše pokupi komadiće drugih sastojaka, poput povrća, začinskog bilja ili narendanog sira, pa svaki zalogaj bude potpun i ukusan. Ann Ziata, profesorka kulinarstva na Institutu za kulinarsko obrazovanje, ističe da je penne dovoljno čvrsta i robusna da se ne raspada ni u rerni ni u salatama, ali opet dovoljno elegantna za gurmanska jela koja zahtevaju uredan izgled na tanjiru.

Pored oblika, šefovi savetuju da se obrati pažnja na kvalitet testenine – ona napravljena od dobre pšenice ima bolju elastičnost, ukus i celokupnu strukturu. Ipak, kada je reč o praktičnosti i dostupnosti, penne ima još jednu veliku prednost: možete je pronaći u svakoj prodavnici. Upravo zato je odličan izbor za sve koji žele uvek da imaju odgovarajuću testeninu pri ruci, bez obzira na to kakav sos pripremaju ili za koju priliku kuvaju.

Dakle, ako tražite jedan oblik paste koji će vas uvek izvući iz nedoumice – bilo da kuvate brzi ručak, spremate večeru za goste ili pravite zapekanku za celu porodicu – penne je najpametniji izbor. Svestrana je, praktična, ukusna i jednostavno nepogrešiva. Sledeći put kada stanete pred prepun raf sa testeninom, setite se da šefovi imaju jasan odgovor: penne je kraljica svake kuhinje.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)