DVA RECEPTA OD ISTOG TESTA! Napravite penaste krofne i desert sa makom i orasima! (VIDEO)

Ovaj recept donosi toliko radosti, a glavna tajna je u tome kako je testo napravljeno.

Jelena Petrović

25.11.2025. 16:10

DVA RECEPTA OD ISTOG TESTA! Napravite penaste krofne i desert sa makom i orasima! (VIDEO)

Youtube PrintScreen/bakina kuhinja/ Jelajelena Petrovic

Umesto da pravite samo jedno, iz ovog čudesnog testa napravite dve poslastice koje se jednako vole! Savršene, mekane penaste krofne koje se tope u ustima i elegantna poslastica sa dva punjenja koja miriše na detinjstvo. Ovaj recept donosi toliko radosti, a glavna tajna je u tome kako je testo napravljeno. Ovo je pravi porodični recept koji ćete čuvati i prenositi dalje!

Youtube PrintScreen/bakina kuhinja/ Jelajelena Petrovic

Sastav:

200 ml mleka

20 g kvasca

2 jaja

500 g brašna

Malo soli

Korica limuna

Oko 50 g putera

Šećer (po želji za punjenje i za kvasac)

Priprema:

U malo toplog mleka dodajte kašičicu šećera i kvasac. Kada kvasac nadođe, sipajte ga u vanglicu sa ostatkom mleka. Dodajte jaja, polako dodajte brašno, malo soli, koricu limuna i omekšali puter, pa sve fino izmešajte. Ostavite testo 20 minuta da naraste. Kada naraste, podelite ga na delove.

Prvi deo (krofne):

Deo testa podelite na loptice od oko 100 g. Svaku krofnu oblikujte u loptu i ostavite da ponovo porastu. Kada su porasle, spuštajte ih u ulje da porumene sa obe strane. Vadite ih i pospite šećerom u prahu i vanilin šećerom.

Youtube PrintScreen/bakina kuhinja/ Jelajelena Petrovic

Drugi deo (štrudla):

Uzmite dva dela testa, po 100 g svaki.
Prvi deo tanko razvucite i premažite mlevenim orasima u koje ste dodali malo suvog grožđa, mleka i šećer po želji.

Drugi deo takođe tanko razvucite i premažite mlevenim makom i suvim grožđem uz dodatak mleka i šećera po želji.

Stavite koru sa orasima na dno, a preko nje koru sa makom i uvijte u jednu veliku štrudlu. Ostavite da raste 30 minuta, pa pecite na 180°C oko 45 minuta.

Kako se sve sprema pogledajte OVDE:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)