KAKO SE PRAVI KUVANA RAKIJA I KUVANO VINO Domaćinski napici koji greju radnike tokom svinjokolja
To nisu obični napici. To su starinski recepti koji se prenose s kolena na koleno.
21.11.2025. 08:46
Shutterstock
Kada krene sezona svinjokolja, u svakom dvorištu se čuje zveket noževa, kotlova i kazana, a para se diže iz svakog ćoška. Radnici su napolju od ranog jutra, prsti ledeni, obrazi crveni – i tu na scenu stupaju dva napitka koja tradicionalno greju dušu i telo: kuvana rakija i kuvano vino.
To nisu obični napici. To su starinski recepti koji se prenose s kolena na koleno – napici koji su pomagali našima da izdrže hladnoću, da se ugreju, da uhvate snagu i nastave posao. Domaćinski, jednostavno i toplo – evo kako se prave.
TAJNA DOMAĆE KAVURME Starinski recept koji se pravi samo u vreme svinjokolja
KUVANA RAKIJA – ZLATNI LEK PROTIV HLADNOĆE
Kuvana rakija je nezaobilazna na svinjokolju. Ne zato što treba da se popije „po koju“, nego zato što zagreje dušu jače od svake peći.
Sastojci:
0,5 l kvalitetne rakije (šljiva ili loza)
2–3 kašike šećera
1 kašika meda
3–4 karanfilića
Parče limuna
Po želji: komadić cimeta ili kriška jabuke
Priprema: U šerpu sipajte rakiju pa dodajte šećer i med. Uključite ringlu na srednju temperaturu. Važno je ne dozvoliti da provri! Dodajte limun, karanfilić i (ako volite) komadić cimeta. Zagrevajte dok se šećer ne otopi i dok se ne pojavi fina para. Kada zamiriše cela kuća – gotovo je. Sipajte u male čašice i poslužite toplo. Važna domaćinska napomena: Kuvana rakija ne sme da „poludi“, ako provri – gubi aromu.
KUVANO VINO – SLATKO, MIRISNO I ZA SVAKOGA
Kuvano vino se pije od davnina. Blago je, mirisno i idealno za one koji neće rakiju, ali hoće nešto što greje kao oganj.
Sastojci:
1 l crnog vina (polusuvo je najbolji izbor)
4 kašike šećera ili meda
1 narandža isečena na kolutove
1 štapić cimeta
5–6 karanfilića
Po želji: malo muskatnog oraščića, kriška jabuke, vanila
Priprema: Sipajte vino u šerpu i dodajte šećer ili med. Ubacite narandžu, cimet i karanfilić. Grejte na laganoj vatri – nikako ne sme da provri! Kada počne da ispušta miris, a šećer se istopi, kuvano vino je spremno. Sipajte u šolje i poslužite uz kolut narandže. Domaćinski savet: Ako želite jači ukus – dodajte malo bibera u zrnu. To rade stari majstori.
ZIMSKA TRADICIJA SRBA Šta se radi sa svakim delom svinje i kako nastaju najtraženije prerađevine
Koji napitak je bolji na svinjokolju?
Ako su ljudi rano ustali, promrzli i rade težak posao napolju – kuvana rakija brže greje i daje snagu. Ako se sedi, priča, jede i radi polako – kuvano vino je nežniji, aromatičniji napitak koji se pije lagano, uz osmeh i priču. Najbolje je spremiti oba, jer na svinjokolju nikad ne znaš ko šta voli.
BONUS VIDEO:
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar