KAKO SE PRAVI KUVANA RAKIJA I KUVANO VINO Domaćinski napici koji greju radnike tokom svinjokolja

To nisu obični napici. To su starinski recepti koji se prenose s kolena na koleno.

Milica Maksimović

21.11.2025. 08:46

KAKO SE PRAVI KUVANA RAKIJA I KUVANO VINO Domaćinski napici koji greju radnike tokom svinjokolja

Shutterstock

Kada krene sezona svinjokolja, u svakom dvorištu se čuje zveket noževa, kotlova i kazana, a para se diže iz svakog ćoška. Radnici su napolju od ranog jutra, prsti ledeni, obrazi crveni – i tu na scenu stupaju dva napitka koja tradicionalno greju dušu i telo: kuvana rakija i kuvano vino.

To nisu obični napici. To su starinski recepti koji se prenose s kolena na koleno – napici koji su pomagali našima da izdrže hladnoću, da se ugreju, da uhvate snagu i nastave posao. Domaćinski, jednostavno i toplo – evo kako se prave.

TAJNA DOMAĆE KAVURME Starinski recept koji se pravi samo u vreme svinjokolja

RINA

KUVANA RAKIJA – ZLATNI LEK PROTIV HLADNOĆE

Kuvana rakija je nezaobilazna na svinjokolju. Ne zato što treba da se popije „po koju“, nego zato što zagreje dušu jače od svake peći.

Sastojci:

0,5 l kvalitetne rakije (šljiva ili loza)

2–3 kašike šećera

1 kašika meda

3–4 karanfilića

Parče limuna

Po želji: komadić cimeta ili kriška jabuke

Priprema: U šerpu sipajte rakiju pa dodajte šećer i med. Uključite ringlu na srednju temperaturu. Važno je ne dozvoliti da provri! Dodajte limun, karanfilić i (ako volite) komadić cimeta. Zagrevajte dok se šećer ne otopi i dok se ne pojavi fina para. Kada zamiriše cela kuća – gotovo je. Sipajte u male čašice i poslužite toplo. Važna domaćinska napomena: Kuvana rakija ne sme da „poludi“, ako provri – gubi aromu.

Freepik.com

KUVANO VINO – SLATKO, MIRISNO I ZA SVAKOGA

Kuvano vino se pije od davnina. Blago je, mirisno i idealno za one koji neće rakiju, ali hoće nešto što greje kao oganj.

Sastojci:

1 l crnog vina (polusuvo je najbolji izbor)

4 kašike šećera ili meda

1 narandža isečena na kolutove

1 štapić cimeta

5–6 karanfilića

Po želji: malo muskatnog oraščića, kriška jabuke, vanila

Priprema: Sipajte vino u šerpu i dodajte šećer ili med. Ubacite narandžu, cimet i karanfilić. Grejte na laganoj vatri – nikako ne sme da provri! Kada počne da ispušta miris, a šećer se istopi, kuvano vino je spremno. Sipajte u šolje i poslužite uz kolut narandže. Domaćinski savet: Ako želite jači ukus – dodajte malo bibera u zrnu. To rade stari majstori.

ZIMSKA TRADICIJA SRBA Šta se radi sa svakim delom svinje i kako nastaju najtraženije prerađevine

Freepik.com

Koji napitak je bolji na svinjokolju?

Ako su ljudi rano ustali, promrzli i rade težak posao napolju – kuvana rakija brže greje i daje snagu. Ako se sedi, priča, jede i radi polako – kuvano vino je nežniji, aromatičniji napitak koji se pije lagano, uz osmeh i priču. Najbolje je spremiti oba, jer na svinjokolju nikad ne znaš ko šta voli.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)