NEMA VIŠE DA RIBA SMRDI U KUĆI Trikovi domaćica za bezmirisno pečenje!

Srećom, postoji nekoliko jednostavnih trikova da riba bude ukusna.

Milica Maksimović

18.11.2025. 18:00

NEMA VIŠE DA RIBA SMRDI U KUĆI Trikovi domaćica za bezmirisno pečenje!

Shutterstock

Slavska sezona je pred vratima, a sa njom i priprema posne trpeze. Riba je obavezna, ali mnogi izbegavaju da je peku u kući samo zbog jednog razloga – neprijatnog mirisa koji se zadržava satima. Srećom, postoji nekoliko jednostavnih trikova da riba bude ukusna, a kuća mirišljava kao da se ništa nije spremalo.

Shutterstock

1. Trik sa limunom i jabukom (najpoznatiji i najpouzdaniji)

Pre nego što stavite ribu u rernu, u pleh ubacite: pola limuna, pola jabuke, 1 kašičicu sode bikarbone u ćošak pleha. Limun i jabuka „pokupe“ neprijatne mirise tokom pečenja, a soda neutrališe zadržavanje pare u rerni. Kuća ostaje sveža, a riba dobija blag, lep miris.

2. Trik sa aluminijumskom folijom

Ako želite nula mirisa – riba se peče zatvorena u foliji. Dodajte malo limuna, ulja i začina, pa dobro zatvorite paket. Miris će ostati unutra, a riba će biti sočna i savršeno pečena.

Shutterstock

3. Trik sa lovorovim listom

Stavite 3–4 lista lovora u pleh, čak i ako ga ne dodajete ribi. Lovor pri zagrevanju „veže“ mirise i ostavlja blag, prijatan trag u kuhinji.

4. Sirće na ringli – starinski trik naših baka

Dok se riba peče u rerni, na ringlu stavite malu šerpicu sa: 1 čašom vode, 2 kašike alkoholnog sirćeta,
– nekoliko zrna karanfilića (opciono). Lagano kuvajte 5–10 minuta. Para neutrališe svaki miris ribe – provereno.

Shutterstock

5. Trik za tiganj: samo dodajte peršun

Ako pržite ribu, pre ulja u tiganj ubacite: 1 grančicu peršuna, 1 malo parče kore limuna. Peče se zajedno sa ribom i smanjuje miris koji se širi po kući.

6. Odmah posle pečenja – hladna voda i limun

Čim izvadite ribu: rerna: otvorite vrata i ubacite šoljicu vode sa limunom na rešetku 5 minuta, tiganj: operite odmah, dok je topao, sa sodom i limunom. Miris će nestati u roku od minut.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)