DANAS JE SVETSKI DAN BAKLAVE Priča o slatkom blagu koje spaja narode i traje vekovima
Mirisna, hrskava, sočna i bogata, baklava je jedan od onih zalogaja koji vam ostaju u sećanju zauvek.
11:16 7 h 17.11.2025
Milica Maksimović17.11.2025. 16:23
Freepik.com
„Da li ima ruske salate?“ – to je verovatno najčešće pitanje svake domaćinske kuće pred praznike, slavu, Novu godinu, rođendan… I zaista, gde god da se skupi porodica, sto kao da nije potpun bez ove kremaste, bogate salate koja miriše na detinjstvo, toplinu doma i veliko okupljanje.
Ruska salata kod nas nije samo jelo. To je uspomena. To je ritual. To je ona činija koja se uvek pravi „još malo više“, jer svi kažu da neće, a onda prvi zagrabe.
Nastala je još u 19. veku u Moskvi, kao luksuzno jelo koje je spremao francuski kuvar Lisié Olivije. Prvobitna verzija bila je skoro pa aristokratska – sa divljači, kaparcima i kavijarom. Ali kod nas, na Balkanu, recept je dobio svoju dušu: jednostavniju, topliju, domaćinsku. Kuvana šargarepa, krompir, grašak, kiseli krastavčići, jaja i majonez – jednostavno, a neodoljivo.
✔️ Veže porodicu – dok se secka, svi se vrte oko kuhinje.
✔️ Pravi se na meru i iz ruke – svaka kuća ima svoju verziju.
✔️ Podseća na detinjstvo – na bakinu kuhinju, tatino probavanje „da li fali soli“, na maminu veliku činiju.
✔️ Uvek se pojede – čak i kad kažu da je bilo previše.
✔️ Čuva tradiciju – jer se prenosi generacijama bez mnogo filozofije.
Svaka domaćica ima svoju „caku“, ali one najčešće su:
✨ krompir mora da bude dobro ohlađen
I naravno – uvek se pravi ranije, da prenoći u frižideru i „stvori se“ kako treba.
Danas postoje razne verzije:
sa piletinom
sa jogurtom umesto dela majoneza
sa jabukom
sa šunkom
posna verzija za slavu
Lepo je eksperimentisati, ali klasika je i dalje neprikosnovena. Ona koja miriše na dom. Ona koja nas vraća u dane kada je kuhinja bila srce kuće.
DANAS JE SVETSKI DAN BAKLAVE Priča o slatkom blagu koje spaja narode i traje vekovima
Mirisna, hrskava, sočna i bogata, baklava je jedan od onih zalogaja koji vam ostaju u sećanju zauvek.
11:16 7 h 17.11.2025
Milica Maksimović
NAJBOLJI KOLAČ SA JABUKAMA I PUDINGOM, SOČAN I KREMAST
Idealan je uz popodnevnu kafu!
07:35 10 h 17.11.2025
Jelena PetrovićJer nudi ono što retko koje jelo može:
👉 utehu
👉 nostalgiju
👉 bogat ukus
👉 toplinu porodice
👉 i onaj osećaj „sve je na svom mestu“
Nema praznične trpeze bez nje. Nema zime bez nje. Nema okupljanja bez makar jedne činije. Ruska salata je jedan od onih recepata koji ne pripadaju samo kuhinji – pripadaju tradiciji.
BONUS VIDEO:
TAJNA SAVRŠENE KUPUS SALATE Kako da salata bude kao iz restorana, evo male „kuvarske cake“!
To je korak koji mnogi preskoče kada pripremaju salatu „na brzinu“, ali on pravi veliku razliku.
15:10 3 h 17.11.2025
Teodora Vojinović
DANAS JE SVETSKI DAN BAKLAVE Priča o slatkom blagu koje spaja narode i traje vekovima
Mirisna, hrskava, sočna i bogata, baklava je jedan od onih zalogaja koji vam ostaju u sećanju zauvek.
11:16 7 h 17.11.2025
Milica Maksimović
NAJBOLJI KOLAČ SA JABUKAMA I PUDINGOM, SOČAN I KREMAST
Idealan je uz popodnevnu kafu!
07:35 10 h 17.11.2025
Jelena Petrović
TAJNA SAVRŠENE KUPUS SALATE Kako da salata bude kao iz restorana, evo male „kuvarske cake“!
To je korak koji mnogi preskoče kada pripremaju salatu „na brzinu“, ali on pravi veliku razliku.
15:10 3 h 17.11.2025
Teodora Vojinović
Supermodel i njena ćerka zaplesale su dok su se spremale za dodelu nagrada.
14:10 4 h 17.11.2025
Milica Maksimović
Društvene mreže su pune jedne preslatke ideje koja je osvojila srca publike
13:19 5 h 17.11.2025
Milica Maksimović
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar