VREME JE! KOME JE NEDOSTAJALA? Mala tajna dobre ruske salate - kraljica slava i proslava (RECEPT)

Milica Maksimović

17.11.2025. 16:23

VREME JE! KOME JE NEDOSTAJALA? Mala tajna dobre ruske salate - kraljica slava i proslava (RECEPT)

Freepik.com

„Da li ima ruske salate?“ – to je verovatno najčešće pitanje svake domaćinske kuće pred praznike, slavu, Novu godinu, rođendan… I zaista, gde god da se skupi porodica, sto kao da nije potpun bez ove kremaste, bogate salate koja miriše na detinjstvo, toplinu doma i veliko okupljanje.

Ruska salata kod nas nije samo jelo. To je uspomena. To je ritual. To je ona činija koja se uvek pravi „još malo više“, jer svi kažu da neće, a onda prvi zagrabe.

Kako je ruska salata došla u naše kuće

Nastala je još u 19. veku u Moskvi, kao luksuzno jelo koje je spremao francuski kuvar Lisié Olivije. Prvobitna verzija bila je skoro pa aristokratska – sa divljači, kaparcima i kavijarom. Ali kod nas, na Balkanu, recept je dobio svoju dušu: jednostavniju, topliju, domaćinsku. Kuvana šargarepa, krompir, grašak, kiseli krastavčići, jaja i majonez – jednostavno, a neodoljivo.

Shutterstock

Zašto je baš ruska salata simbol praznika?

✔️ Veže porodicu – dok se secka, svi se vrte oko kuhinje.
✔️ Pravi se na meru i iz ruke – svaka kuća ima svoju verziju.
✔️ Podseća na detinjstvo – na bakinu kuhinju, tatino probavanje „da li fali soli“, na maminu veliku činiju.
✔️ Uvek se pojede – čak i kad kažu da je bilo previše.
✔️ Čuva tradiciju – jer se prenosi generacijama bez mnogo filozofije.

Mala tajna dobre ruske salate

Svaka domaćica ima svoju „caku“, ali one najčešće su:

✨ krompir mora da bude dobro ohlađen

✨ krastavčići sitno seckani „kao apoteka“
✨ grašak da ostane ceo, ne kašast
✨ majonez se dodaje postepeno, nikad odjednom
✨ so i biber tek na kraju, kad sve odstoji

I naravno – uvek se pravi ranije, da prenoći u frižideru i „stvori se“ kako treba.

Pixabay.com

Moderne varijacije? Može, ali original je original

Danas postoje razne verzije:

sa piletinom

sa jogurtom umesto dela majoneza

sa jabukom

sa šunkom

posna verzija za slavu

Lepo je eksperimentisati, ali klasika je i dalje neprikosnovena. Ona koja miriše na dom. Ona koja nas vraća u dane kada je kuhinja bila srce kuće.

Zašto ruska salata nikada neće „izaći iz mode“

Jer nudi ono što retko koje jelo može:

👉 utehu
👉 nostalgiju
👉 bogat ukus
👉 toplinu porodice
👉 i onaj osećaj „sve je na svom mestu“

Nema praznične trpeze bez nje. Nema zime bez nje. Nema okupljanja bez makar jedne činije. Ruska salata je jedan od onih recepata koji ne pripadaju samo kuhinji – pripadaju tradiciji.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)