KREMASTI ROLAT S BANANAMA Korak po korak do savršenog rolata!

Teodora Vojinović

16.11.2025. 10:15

KREMASTI ROLAT S BANANAMA Korak po korak do savršenog rolata!

Freepik.com

Ako želite da priredite desert koji će se izdvojiti svojim izgledom i bogatim ukusom – onda je upravo ovaj rolat odličan izbor. Kombinacija mekane biskvitne kore, kremastog fila i banane daje posebnu čar svakoj prilici kada okupljate prijatelje ili porodicu.

Sastojci

Za koru:

  • 6 belanaca
  • 6 žumanaca
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 6 kašika ulja

Za fil:

  • 1 l mleka
  • 10 kašika šećera
  • 2 pudinga od vanile
  • 150 g putera
  • 200 g mlevene plazme (ili sličnog keksa)
  • 50–100 g mlevenih oraha (po želji)

Dodatno:

  • 3–4 zrele banane
  • 100 g crne čokolade
  • 2 kašičice ulja ili putera za preliv

Priprema

Priprema kore:
Belanca umutite u čvrst sneg, dodajte šećer, pa postepeno žumanca, brašno i ulje. Dobijenu smesu ravnomerno rasporedite u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite na 180 °C oko 15–20 minuta. Ohlađenu koru pažljivo prebacite na čistu kuhinjsku krpu i uklonite papir.

Priprema fila:

U šerpi pomešajte mleko, šećer i puding, pa kuvajte dok se fil ne zgusne. U ohlađen fil umešajte omekšali puter, mlevenu plazmu i orahe. Dobro sjedinite smesu.
Pixabay.com

Formiranje rolata:
Na ohlađenu koru stavite većinu fila, poređajte oljuštene banane, pa pažljivo zarolajte koru zajedno s filom. Ostatak fila premažite preko rolata. Stavite u frižider 20–30 minuta da se fil stegne.

Završni preliv:
Crnu čokoladu otopite s uljem ili puterom i prelijte preko rolata. Po želji pospite mlevenim orasima ili keksom.

Bella savet

  • Birajte zrele, ali čvrste banane da ne postanu kašaste.
  • Kora treba da se ravnomerno peče i ne sme pregoreti, da bi rolat mogao lepo da se rolati.
  • Hlađenje u frižideru je važno – fil će se stegnuti i lakše se seče.

Ovaj kremasti rolat s bananama je savršen za svaku priliku – slavi, nedeljni ručak ili popodnevni čaj sa porodicom.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)