NAJUKUSNIJE SLAVSKE SALATE Evo par jednostavnih recepata sa domaćinskim šarmom!

Teodora Vojinović

24.10.2025. 13:30

NAJUKUSNIJE SLAVSKE SALATE Evo par jednostavnih recepata sa domaćinskim šarmom!

Freepik.com

Slavska trpeza bez dobre salate jednostavno nije potpuna. One ne služe samo da upotpune glavno jelo, već daju svežinu, boju i posebnu notu svakom zalogaju. Ako se spremate za svoju slavu, evo nekoliko proverenih recepata koji će se savršeno uklopiti uz svako meze i glavno jelo.

Ruska salata – kraljica svake svečanosti

Ova salata je nezaobilazna na gotovo svakoj trpezi. Za nju će vam biti potrebno:

  • 4 kuvana krompira,
  • 3 šargarepe,
  • 200 g graška,
  • 3 kisela krastavca,
  • 2 kuvana jajeta,
  • 200 g majoneza.

Sve sastojke sitno iseckajte, dodajte so po ukusu i sjedinite majonezom. Ostavite u frižideru da se lepo stegne i ohladi.

Pileća salata – mekana i kremasta

Savršena za goste koji vole nežan ukus. Potrebno je:

  • 300 g kuvanih pilećih prsa,
  • 2 kuvana jajeta,
  • 100 g sira,
  • 3 kašike majoneza,
  • so i biber po ukusu.

Iseckajte piletinu i jaja, narendajte sir i sve sjedinite. Poslužite u staklenoj činiji uz nekoliko listića peršuna za dekoraciju.

Mimoza salata – nežna i kremasta, a bogata ukusom

Jedna od onih salata koje uvek privuku pažnju na slavskom stolu. Potrebno vam je:

  • 3 kuvana krompira,
  • 3 kuvane šargarepe,
  • 4 kuvana jajeta,
  • 150 g tunjevine (ili rendane piletine, po želji),
  • 3 kašike majoneza,
  • malo soli i bibera.

Na tacni ili u staklenoj činiji slažite redom: krompir, tunjevinu, šargarepu, jaja i majonez. Svaki sloj blago posolite i poravnajte. Poslednji sloj treba da bude narendano kuvano jaje koje daje salati prepoznatljiv, „mimoza“ izgled.

Ostavite u frižideru da se ohladi, a zatim poslužite – mekana, nežna i osvežavajuća, ova salata se savršeno slaže uz svako slavlje.

Salata od pečene paprike i feta sira – moderna, a domaća

Ova salata unosi malo boje i novine na sto:

  • 5 pečenih paprika,
  • 150 g feta sira,
  • malo belog luka,
  • maslinovo ulje i peršun.

Iseckajte paprike, pomešajte sa feta sirom i začinite po ukusu. Poslužite je u staklenoj činiji — izgleda prelepo i miriše fantastično.

Zaključak

Salate su više od priloga – one su duša svake slavske trpeze.

Bez obzira na to da li birate tradicionalne recepte ili moderne kombinacije, važno je da su spremljene s pažnjom i ljubavlju. Jer upravo te male stvari čine da svaka slava bude posebna i nezaboravna.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)