SLANI ROLATI Ukusni zalogaji koji krase slavsku trpezu
19.10.2025. 14:10
Youtube PrintScreen/Šta za ručak?
Slani rolati zauzimaju počasno mesto na trpezama širom Srbije — naročito za slavu, ali i na drugim svečanostima. Njihova dekorativna forma i raznoliki ukusi čine ih omiljenim među domaćim predjelima.
Kako ih pripremiti — osnovni recept
- Osnovna smesa za koru sastoji se od 5 jaja, šolje brašna, šolje jogurta, pola kesice praška za pecivo i prstohvata soli.
- Belanca se mute u čvrst sneg, žumanca se mešaju s brašnom i jogurtom, pa se sve pažljivo spoji. Smjesa se izlije u pleh obložen papirom za pečenje i peče se na 200°C oko 15–20 minuta.
- Dok se kora peče, pripremite fil od pavlake ili krem sira i izgnječenog feta sira, s dodatkom sitno seckane šunke ili drugog suhomesnatog proizvoda.
- Kad se kora ispeče, uvije se u vlažnu krpu da ne bi pukla i pusti par minuta da se “slegne”. Potom se pažljivo razvije, premaže filom, ponovo uroluje i dekorativno premaže pavlakom i pospe rendanim kačkavaljem.
Varijacije i saveti
- Da bi rolati dobili boju i raznovrsnost, u smesu za koru može se dodati usitnjen spanać (za zeleni rolat) ili ajvar (za crveni) — tako se dobija šarena i atraktivna trpeza.
- Rolati se seku na tanke kolutove i slože prigodno na tanjir — što preciznije, to lepše izgledaju pred gostima.
Slani rolati su sjajan spoj lepog izgleda i ukusnog sadržaja. Uz mali trud, mogu postati zvezda slavske trpeze — i razlog da Vas goste pitaju za recept više puta.
BONUS VIDEO:
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar