BELLA KUVARICA Najlepše pečenje - evo kako da spremite jagnjetinu i prasetinu da zamirišu kao ispod sača (RECEPTI)

Milica Maksimović

10.10.2025. 12:30

BELLA KUVARICA Najlepše pečenje - evo kako da spremite jagnjetinu i prasetinu da zamirišu kao ispod sača (RECEPTI)

Shutterstock

Slava Miholjdan, koja se obeležava u nedelju, 12. oktobra, prilika je da se dom ispuni mirisom pečenja, domaćim hlebom i toplinom porodičnog okupljanja. A ako ove godine planirate da slavite u krugu rodbine i prijatelja, za oko dvadesetak gostiju, nema svečanije trpeze od one na kojoj se puši sočno meso iz rerne, pečeno do savršenstva – spolja hrskavo, a iznutra meko kao puter.

U nastavku donosimo proverene Bella narodne recepte kako da spremite i jagnjetinu i prasetinu u rerni, tako da niko ne primeti razliku između domaće i one iz pečenjare.

🐑 JAGNjETINA IZ RERNE – meka kao duša, sočna kao iz sača

Shutterstock

Potrebno:

oko 5–6 kilograma jagnjećeg mesa (po mogućstvu plećka i rebra),

4–5 glavica crnog luka,

5–6 čenova belog luka,

grančice ružmarina i majčine dušice,

1 dl maslinovog ulja ili svinjske masti,

so, biber, po ukusu,

čaša bele vina ili piva.

Priprema:

Meso operite, posušite i blago zarežite kožu oštrim nožem.

Utrljajte so, biber i sitno seckani beli luk, pa dodajte grančice ruzmarina.

Stavite meso u veliku tepsiju, oko njega rasporedite krupno sečen crni luk i malo masnoće.

Sipajte čašu vina ili piva, prekrijte folijom i stavite da se peče u rerni zagrejanoj na 180°C oko 2 i po do 3 sata, u zavisnosti od veličine mesa.

Povremeno prelivajte sopstvenim sokom, a poslednjih pola sata skinite foliju i pojačajte temperaturu da se napravi rumena, hrskava korica.

💡 Saveta domaćica: Ako volite da meso bude „kao s ražnja“, ubacite u tepsiju i nekoliko krompira presečenih na pola – oni će upiti sok i miris jagnjetine i biće pravo čudo uz salatu i domaću pogaču.

🐖 SVINjSKO PEČENjE IZ RERNE – hrskava korica, meko meso, miris doma

Shutterstock

Potrebno:

oko 6–7 kilograma svinjskog mesa (najbolje plećka, vrat ili rebarca),

3 glavice crnog luka,

5 čenova belog luka,

1 kašika senfa,

1 kašika mlevene paprike,

so, biber,

malo masti ili ulja,

čaša piva.

Priprema:

Meso dobro istrljajte mešavinom soli, bibera, senfa i paprike.

Utrljajte začine rukom sa svih strana i ostavite da odstoji bar sat vremena (idealno i preko noći u frižideru).

Stavite meso u tepsiju, dodajte luk i beli luk, malo masti i čašu piva.

Pokrijte folijom i pecite u rerni na 190°C oko 3 sata.

Kad meso počne da se odvaja od kosti, skinite foliju i pecite još 20–30 minuta na jačoj vatri (220°C) dok ne uhvati hrskavu koricu.

💡 Trik iz pečenjare: Pre nego što isključite rernu, prelijte meso s malo vruće vode pomešane sa prstohvatom soli i kašikom masti – to će ga dodatno omekšati i dati sjaj kao da je pečeno na ražnju.

Kako poslužiti pečenje za slavu Miholjdan

Uz ovakvo meso ne treba mnogo filozofije – samo topla domaća pogača, krompir pečen u masti, kiseli kupus ili turšija, čašica domaće rakije i vesela pesma.

Freepik.com

Za 20 gostiju računajte otprilike 1 kilogram mesa po osobi (kad se odbiju kosti i masnoća), pa je idealno ispeći po jedno parče jagnjetine i prasetine – da svako može da izabere po ukusu.

Na kraju, kao i svaka dobra domaćica, ne zaboravite da u nedelju ujutro zapalite sveću i pomolite se Svetom Miholju – da u kući bude zdravlja, mira i veselja, a u rerni pečenje koje miriše na domaćinsku slavu.

Jer, nema bolje poruke Miholjdanu nego: “Dobro se jelo, lepo slavilo i s mirom dočekala jesen.”

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)