
BELLA KUVARICA Najlepše pečenje - evo kako da spremite jagnjetinu i prasetinu da zamirišu kao ispod sača (RECEPTI)
10.10.2025. 12:30

Shutterstock
Slava Miholjdan, koja se obeležava u nedelju, 12. oktobra, prilika je da se dom ispuni mirisom pečenja, domaćim hlebom i toplinom porodičnog okupljanja. A ako ove godine planirate da slavite u krugu rodbine i prijatelja, za oko dvadesetak gostiju, nema svečanije trpeze od one na kojoj se puši sočno meso iz rerne, pečeno do savršenstva – spolja hrskavo, a iznutra meko kao puter.
U nastavku donosimo proverene Bella narodne recepte kako da spremite i jagnjetinu i prasetinu u rerni, tako da niko ne primeti razliku između domaće i one iz pečenjare.
🐑 JAGNjETINA IZ RERNE – meka kao duša, sočna kao iz sača

Potrebno:
oko 5–6 kilograma jagnjećeg mesa (po mogućstvu plećka i rebra),
4–5 glavica crnog luka,
5–6 čenova belog luka,
grančice ružmarina i majčine dušice,
1 dl maslinovog ulja ili svinjske masti,
so, biber, po ukusu,
čaša bele vina ili piva.
Priprema:
Meso operite, posušite i blago zarežite kožu oštrim nožem.
Utrljajte so, biber i sitno seckani beli luk, pa dodajte grančice ruzmarina.
Stavite meso u veliku tepsiju, oko njega rasporedite krupno sečen crni luk i malo masnoće.
Sipajte čašu vina ili piva, prekrijte folijom i stavite da se peče u rerni zagrejanoj na 180°C oko 2 i po do 3 sata, u zavisnosti od veličine mesa.
Povremeno prelivajte sopstvenim sokom, a poslednjih pola sata skinite foliju i pojačajte temperaturu da se napravi rumena, hrskava korica.
💡 Saveta domaćica: Ako volite da meso bude „kao s ražnja“, ubacite u tepsiju i nekoliko krompira presečenih na pola – oni će upiti sok i miris jagnjetine i biće pravo čudo uz salatu i domaću pogaču.
🐖 SVINjSKO PEČENjE IZ RERNE – hrskava korica, meko meso, miris doma

Potrebno:
oko 6–7 kilograma svinjskog mesa (najbolje plećka, vrat ili rebarca),
3 glavice crnog luka,
5 čenova belog luka,
1 kašika senfa,
1 kašika mlevene paprike,
so, biber,
malo masti ili ulja,
čaša piva.
Priprema:
Meso dobro istrljajte mešavinom soli, bibera, senfa i paprike.
Utrljajte začine rukom sa svih strana i ostavite da odstoji bar sat vremena (idealno i preko noći u frižideru).
Stavite meso u tepsiju, dodajte luk i beli luk, malo masti i čašu piva.
Pokrijte folijom i pecite u rerni na 190°C oko 3 sata.
Kad meso počne da se odvaja od kosti, skinite foliju i pecite još 20–30 minuta na jačoj vatri (220°C) dok ne uhvati hrskavu koricu.
💡 Trik iz pečenjare: Pre nego što isključite rernu, prelijte meso s malo vruće vode pomešane sa prstohvatom soli i kašikom masti – to će ga dodatno omekšati i dati sjaj kao da je pečeno na ražnju.
Kako poslužiti pečenje za slavu Miholjdan
Uz ovakvo meso ne treba mnogo filozofije – samo topla domaća pogača, krompir pečen u masti, kiseli kupus ili turšija, čašica domaće rakije i vesela pesma.
Za 20 gostiju računajte otprilike 1 kilogram mesa po osobi (kad se odbiju kosti i masnoća), pa je idealno ispeći po jedno parče jagnjetine i prasetine – da svako može da izabere po ukusu.
Na kraju, kao i svaka dobra domaćica, ne zaboravite da u nedelju ujutro zapalite sveću i pomolite se Svetom Miholju – da u kući bude zdravlja, mira i veselja, a u rerni pečenje koje miriše na domaćinsku slavu.
Jer, nema bolje poruke Miholjdanu nego: “Dobro se jelo, lepo slavilo i s mirom dočekala jesen.”
BONUS VIDEO:
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar