SOČAN KOLAČ SA ŠLJIVAMA Biskvit se topi, a ukus se pamti! Obavezno zapišite ovaj recept!

Jelena Petrović

10.10.2025. 09:50

SOČAN KOLAČ SA ŠLJIVAMA Biskvit se topi, a ukus se pamti! Obavezno zapišite ovaj recept!

Jelena Petrović

Dragi moji, evo pravog, starinskog blaga iz Bakine kuhinje! Dok šljiva još ima, morala sam da napravim ovaj čuveni kolač sa šljivama koji je najlepši i najsočniji do sada! Biskvit je toliko vazdušast da se topi u ustima, a sočne šljive daju mu taj prepoznatljiv jesenji šmek.

Recept je jako jednostavan jer se sve mere starom, malom šoljom od 50 grama, pa nema greške! Obavezno pogledajte recept do kraja, zapišite ga i napravite ga dok ne prođe sezona! Garantujem vam da ćete ga praviti ponovo!

Jelena Petrović

Sastojci:

Za ovaj sočni kolač sa šljivama pripremite: 

šolja za merenje je od 50 grama.

potrebna su četiri jaja, 

dve šolje griza, 

dve šolje brašna,

dve do tri šolje šećera,

jedna šolja ulja,

jedna šolja jogurta, 

malo cimeta ko voli i pola praška za pecivo. 

Biće Vam potrebno i sedamsto grama šljiva za punjenje, kao i šećer u prahu za posipanje

Jelena Petrović

Priprema

Prvo upalite rernu da se greje na dvesta stepeni. Jaja penasto umutite sa šećerom. Postepeno dodajte brašno, griz i prašak za pecivo, pa zatim ulje i jogurt. Sve dobro izjednačite mešanjem, dok ne dobijete glatku smesu. Ko voli, može dodati i malo cimeta u smesu.

Smesu izlijte u pleh, a zatim odozgo poređajte šljive, koje ste prethodno očistili od koštica.

Pecite u zagrejanoj rerni oko četrdeset minuta. Kada je kolač gotov i ohlađen, pospite ga šećerom u prahu. Prijatno!

Kako se sprema ovaj fenomenalni kolač, pogledajte ovde:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)