
HIT ČIZKEJK IZ DUBAIJA Evo kako da ga pripremite - korak po korak
09.10.2025. 17:15

Shutterstock
Ako tražite recept koji će ostaviti goste bez daha, bilo da su došli na kafu ili slavlje, Dubai čizkejk je ono pravo. Ovaj raskošni kolač koji osvaja TikTok i Instagram nije bez razloga postao hit – spoj je bliskoistočnih ukusa i naše tradicionalne topline.
Kremast, a opet hrskav. Lagano sladak, a bogat. Prava čarolija na tanjiru!
Potrebni sastojci:
Za koru:
- 200 g mlevenog plazma keksa
- 100 g otopljenog putera
Za sloj kadaifa:
- 150 g sirovog kadaifa (kupuje se zamrznut)
- 2 kašike pistać krema (ili običan namaz od pistaća)
- 50 g otopljenog putera
Za kremu:
- 400 ml slatke pavlake
- 250 g mascarpone sira
- 100 g krem sira
- 3 kašike šećera u prahu
- 1 kašika vanilin šećera
Za glazuru:
- 100 g mlečne čokolade
- 100 ml slatke pavlake
Za dekoraciju:
- seckani pistaći, po želji
Priprema:
1. Priprema kore
U posudi pomešajte mleveni plazma keks sa otopljenim puterom. Dobro sjedinite, pa rasporedite u kalup prečnika oko 24 cm i lepo utisnite kašikom. Ostavite u frižideru da se stegne dok pripremate ostale slojeve.
2. Sloj kadaifa
Kadaif lagano razdvojite prstima i propržite ga na puteru dok ne postane zlatkast i hrskav. Ostavite da se prohladi, pa umešajte pistać krem. Preko ohlađene kore rasporedite ovaj sloj i blago utisnite.
3. Kremasti sloj
Umutite slatku pavlaku u šlag. U drugoj posudi sjedinite mascarpone, krem sir, šećer u prahu i vanilu. Sve lagano spojite sa umućenom pavlakom i nanesite preko kadaifa. Poravnajte i vratite u frižider na barem 3-4 sata, a idealno preko noći.
4. Glazura
Otopite čokoladu sa slatkom pavlakom i prohladite. Prelijte preko ohlađene torte i nežno rasporedite. Vratite u frižider da se stegne.
5. Završni dodir
Po vrhu pospite seckane pistaće za boju, hrskavost i onu završnu notu luksuza.


POSNI SATARAŠ SA PENASTIM PIREOM Pravo starinsko jelo koje se voli!
09:45 12 h 09.10.2025
Jelena PetrovićMali savet domaćice:
Dubai čizkejk je bogat i dekorativan, pa je savršen kad želite da impresionirate. A kad ga jednom probate — poželećete da ga pravite i kad nema gostiju, samo za svoju dušu.
BONUS VIDEO:
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar