
POSNI SATARAŠ SA PENASTIM PIREOM Pravo starinsko jelo koje se voli!
09.10.2025. 09:45

Youtube PrintScreen/bakina kuhinja/ Jelajelena Petrovic
Ako tražite jelo koje spaja jednostavnost, miris doma i ukus koji vraća u neka toplija vremena, sataraš sa penastim pireom je pravi izbor. Ovo starinsko jelo, omiljeno u svakoj kući, savršeno spaja slatkoću paprike i paradajza sa kremastim pireom koji se topi u ustima.
Savršeno za posne dane, lagani ručak ili večeru uz krišku domaćeg hleba, ovaj spoj ukusa pokazuje da najbolja jela ne moraju biti komplikovana. Samo malo strpljenja, topline i ljubavi — i vaš sto će zamirisati kao nekada u kuhinji naših baka.
Sastojci
Za ovaj divan, posni obrok, pripremite:
Dve veće glavice crnoga luka
Tri paradajza srednje veličine
Šest paprika (mesnatih)
Ulje za prženje (po potrebi)
Suvi začin (jedna kašika)
A za čuveni penasti krompir pire:
Krompir (oko 1/2 kg, po želji)
Vruća voda (ona u kojoj se krompir kuvao)
Suvi začin (jedna kašičica)
Beli luk u granulama (jedna kašičica)
Priprema sataraša:
Crni luk sitno iseckajte i stavite da se dinsta na ulju dok lepo ne požuti. Papriku isecite na trake ili kocke, kako Vi volite, i dodajte je luku. Papriku pržite zajedno sa lukom dok lepo ne omekša.
Kada paprika i luk omekšaju, dodajte oguljeni paradajz, koji ste prethodno isekli na komade. Sve zajedno krčkajte i pržite dok se lepo ne uprži i ne zgusne. Pred kraj dodajte jednu kašiku suvoga začina, promešajte i sataraš je gotov.
Priprema penastog krompir pirea:
Krompir oljuštite, isecite i skuvajte u posoljenoj vodi dok ne omekša. Sklonite ga sa vatre. Ocedite krompir, ali sačuvajte vrelu vodu u kojoj se kuvao. U vreo krompir dodajte jednu kašičicu suvog začina i jednu kašičicu belog luka u granulama. Sve to izmiksajte, pa polako dodajte vrelu vodu u kojoj se krompir kuvao. Miksajte dok ne dobijete vazdušastu i penastu teksturu pirea.
Služite topli sataraš preko vazdušastog pirea. Prijatno!
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar