
POSNI SATARAŠ SA PENASTIM PIREOM Pravo starinsko jelo koje se voli!
09:45 7 h 09.10.2025
Jelena Petrović09.10.2025. 11:13
Instagram printscreen/valentinov.artem
Ako mislite da ste probali sve vrste zimnice – kiseli krastavčići, paprike, ajvar i turšiju – vreme je da upoznate nešto potpuno drugačije: marinirano grožđe, poznato i kao „grožđe kao masline“. Ova neobična poslastica postala je pravi hit među domaćicama jer spaja slatkoću voća i pikantnost začina u savršeno izbalansiranom ukusu.
Po ukusu podseća na masline, ali ima svoju posebnu, nežno-kiselkastu notu koja osvežava svako jelo. Odlično ide uz sireve, suhomesnate proizvode, kao predjelo ili čak kao dodatak mesu i salatama.
Za pripremu ovog neobičnog specijaliteta koristi se belo, crveno ili tamno grožđe, a svaka vrsta daje posebnu aromu. Ključ ukusa su začini — biber u zrnu, karanfilić, lovor, ruzmarin i beli luk — koji grožđu daju pikantnost i aromu po kojoj ćete pamtiti ovu zimnicu.
Sva magija počinje tako što se u tegle poređaju začini i čisto, suvo grožđe, pa se preliva vrelom vodom. Nakon kratkog hlađenja, priprema se marinada od vode, šećera, soli i jabukovog sirćeta, koja grožđu daje onaj specifičan slatko-kiseli ukus.
Grožđe se preliva ključalom marinadom i odmah zatvara u sterilisane tegle. Nakon što se tegle ušuškaju i ohlade, dovoljno je da odstoje samo tri dana – i zimnica je spremna za degustaciju!
Rezultat? Neobično, elegantno predjelo koje će vas oduševiti već na prvi zalogaj. Boje grožđa – od zlatne do tamnoljubičaste – čine da svaka tegla izgleda kao mali luksuzni poklon.
POSNI SATARAŠ SA PENASTIM PIREOM Pravo starinsko jelo koje se voli!
09:45 7 h 09.10.2025
Jelena PetrovićMarinirano grožđe nije samo ukras na trpezi, već i savršen način da iznenadite goste nečim novim. Uz sir, vino ili domaću pogaču – ovaj specijalitet unosi dašak luksuza u svako domaćinstvo.
I dok tradicionalna zimnica uvek ima svoje mesto, ovaj recept pokazuje da se i od nečeg jednostavnog, poput grožđa, može napraviti prava gurmanska čarolija.
Savršeno za zimnicu koja miriše na jesen, a ima ukus proleća – marinirano grožđe je novo čudo domaće kuhinje koje morate probati!
BONUS VIDEO:
HIT ČIZKEJK IZ DUBAIJA Evo kako da ga pripremite - korak po korak
17:15 20 min 09.10.2025
Teodora VojinovićSLATKI UKUS DETINJSTVA Domaće vanilice mekane kao duša
14:10 3 h 09.10.2025
Teodora VojinovićPOSNI SATARAŠ SA PENASTIM PIREOM Pravo starinsko jelo koje se voli!
09:45 7 h 09.10.2025
Jelena PetrovićHIT ČIZKEJK IZ DUBAIJA Evo kako da ga pripremite - korak po korak
17:15 20 min 09.10.2025
Teodora VojinovićJABUKOVO SIRĆE POD LUPOM Može li zaista da očisti organizam?
16:00 1 h 09.10.2025
Teodora VojinovićSLATKI UKUS DETINJSTVA Domaće vanilice mekane kao duša
14:10 3 h 09.10.2025
Teodora VojinovićŽENA ZA SVA VREMENA SLAVI ROĐENDAN Ena Popov – osmeh koji inspiriše
Srećan rođendan, draga Ena – ostani baš takva kakva jesi: žena koja inspiriše!
13:02 4 h 09.10.2025
Milica Maksimović
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar