
DA LI STE ČULI ZA GRADAČAČKU, BOSANSKU KUTIJU? Tradicionalno jelo koje se peče u kutiji za cipele (RECEPT)
29.09.2025. 16:30

Youtube printscreen/Ernest Delic/Bosanska Kuhinja
Da li ste čuli za nesvakidašnje bosansko jelo koje se naziva gradačačka kutija? Ime duguje neobičnom načinu pripreme – u kutiji za cipele, obloženoj folijom i papirom za pečenje.
Ovo starinsko jelo, poreklom iz Gradačca, prenosi duh bosanske kuhinje, a ukusi su toliko bogati da ga vredi probati barem jednom. Iako zvuči neobično, priprema je jednostavna, a rezultat je pravo gurmansko iznenađenje.
Potrebni sastojci:
700 g ovčijeg mesa
4 veće glavice crvenog luka
6 čehnova belog luka
2 kašičice soli
2 kašičice crvene paprike
2 kašičice bibera u zrnu
1 kašičica bibera u prahu
3 kašike ulja
ruzmarin ili lovorov list
kutija od cipela, aluminijumska folija i papir za pečenje
Priprema:
Meso isecite na kockice, pa začinite solju, biberom u prahu, zrnom bibera i crvenom paprikom. Sve dobro utrljajte.
Crni luk isecite na kolutove, posolite, pobiberite i dodajte malo ulja. Beli luk sitno naseckajte i umešajte sa crnim.
Kutiju za cipele obložite folijom, a zatim i papirom za pečenje.
Redajte sloj mesa pa sloj luka, ili sve pomešajte zajedno. Dodajte ruzmarin ili lovorov list i još malo začina.
Sve dobro uvijte papirom i stavite u rernu zagrejanu na 200°C. Pecite oko 2 sata.
Rezultat je mekano, sočno meso koje se topi u ustima, sa bogatim ukusom luka i začina – pravo jelo za hedoniste i ljubitelje tradicionalne kuhinje.
BONUS VIDEO:
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar