DA LI STE ČULI ZA GRADAČAČKU, BOSANSKU KUTIJU? Tradicionalno jelo koje se peče u kutiji za cipele (RECEPT)

Milica Maksimović

29.09.2025. 16:30

DA LI STE ČULI ZA GRADAČAČKU, BOSANSKU KUTIJU? Tradicionalno jelo koje se peče u kutiji za cipele (RECEPT)

Youtube printscreen/Ernest Delic/Bosanska Kuhinja

Da li ste čuli za nesvakidašnje bosansko jelo koje se naziva gradačačka kutija? Ime duguje neobičnom načinu pripreme – u kutiji za cipele, obloženoj folijom i papirom za pečenje.

Ovo starinsko jelo, poreklom iz Gradačca, prenosi duh bosanske kuhinje, a ukusi su toliko bogati da ga vredi probati barem jednom. Iako zvuči neobično, priprema je jednostavna, a rezultat je pravo gurmansko iznenađenje.

Youtube printscreen/Ernest Delic/Bosanska Kuhinja

Potrebni sastojci:

700 g ovčijeg mesa

4 veće glavice crvenog luka

6 čehnova belog luka

2 kašičice soli

2 kašičice crvene paprike

2 kašičice bibera u zrnu

1 kašičica bibera u prahu

3 kašike ulja

ruzmarin ili lovorov list

kutija od cipela, aluminijumska folija i papir za pečenje

Priprema:

Meso isecite na kockice, pa začinite solju, biberom u prahu, zrnom bibera i crvenom paprikom. Sve dobro utrljajte.

Crni luk isecite na kolutove, posolite, pobiberite i dodajte malo ulja. Beli luk sitno naseckajte i umešajte sa crnim.

Kutiju za cipele obložite folijom, a zatim i papirom za pečenje.

Redajte sloj mesa pa sloj luka, ili sve pomešajte zajedno. Dodajte ruzmarin ili lovorov list i još malo začina.

Sve dobro uvijte papirom i stavite u rernu zagrejanu na 200°C. Pecite oko 2 sata.

Rezultat je mekano, sočno meso koje se topi u ustima, sa bogatim ukusom luka i začina – pravo jelo za hedoniste i ljubitelje tradicionalne kuhinje.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)