ŽELITE DUGU I SJAJNU KOSU? Recept iz kuhinje koji menja sve
10:39 53 d 08.09.2025
BellaKokosovo ulje poslednjih godina steklo je veliku popularnost. Jedni ga hvale kao univerzalni lek za kožu, kosu i varenje, dok drugi upozoravaju da nije baš bezazleno. Istina je – sve zavisi od toga kako ga koristimo i u kojoj meri.
Svakodnevno nanošenje ili unošenje kokosovog ulja može doneti i korist i štetu. Dobro je znati da čak 90 odsto masnih kiselina u kokosovom ulju spada u zasićene masti. Ako se pretera, one mogu podići nivo holesterola i opteretiti srce. Uz to, kod osetljive kože ulje ponekad izaziva iritaciju ili mitisere.
Ali, s druge strane, kokosovo ulje je bogato laurinskom kiselinom koja ima antibakterijsko i antigljivično dejstvo. Dermatolozi ga često preporučuju kao prirodnu pomoć za suve ruke i ispucale usne, dok frizeri tvrde da daje kosi mekoću i sjaj. U zimskim mesecima, kada koži fali vlage, može biti pravo malo čudo.
Nutricionisti naglašavaju da zasićene masti ne bi smele da prelaze 10% dnevnog kalorijskog unosa. To znači da je dovoljno najviše jedna do dve kašike kokosovog ulja dnevno. Ako imate problema sa povišenim holesterolom ili srčanim tegobama, bolje je da se posavetujete s lekarom pre nego što ga uvrstite u svakodnevnu rutinu.
ŽELITE DUGU I SJAJNU KOSU? Recept iz kuhinje koji menja sve
10:39 53 d 08.09.2025
Bella
✨ Dakle, kokosovo ulje može biti i saveznik i neprijatelj. U malim količinama, ono je lep dodatak ishrani i kozmetici, ali ako se pretera – može doneti više štete nego koristi. Kao i uvek, umerenost je ključ.
BONUS VIDEO:
KADA SE DUŠA UMORI, NI KIČMA VIŠE NE NOSI ČOVEKA Kako izgleda kad najjači popuste
Gde se odlože ta neisplakana jutra i neizgovorene psovke koje zadržiš u grlu da ne bi zvučao slab?
17:00 11 h 31.10.2025
Milica Maksimović
KAKO RAZGOVARATI SA DECOM O EMOCIJAMA I PRVIM ZALJUBLJIVANJIMA: Saveti psihoterapeutkinje
Ne postoji jedan razgovor. Sve počinje još u ranom detinjstvu, možda već oko četvrte godine.
16:24 11 h 31.10.2025
K1info
NE TRAŽITE DALJE: DŽEM OD MUŠMULA je najpotcenjenija zimnica – evo zašto ga svi ponovo prave!
Danas se ovo zaboravljeno jesensko voće vraća na velika vrata jer je zdravo, otporno i idealno za domaći džem
16:00 12 h 31.10.2025
Milica Maksimović
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar