
KAŠALJ I BOLNO GRLO MUČI VAŠE DETE? Bake su davale ovaj narodni lek svojoj deci pa probajte i vi
09.10.2025. 13:15

Shutterstock
Zima samo što nije pokazala zube, a sa njom stižu i dobro poznate muke – kijavica, prehlada, bolno grlo i onaj osećaj da vas „hvata“ nešto. I pre nego što posegnete za tabletama, setite se starinskih, domaćih lekova koje su koristile naše bake – jednostavnih, ali delotvornih. Jedan od njih je karamel-mleko, napitak koji greje dušu i leči grlo.
Ovaj slatki napitak mnoge vraća u detinjstvo. Nekada se pravio čim bi se dete vratilo sa grudvanja ili sankanja i počelo da šmrcka. U narodu je poznat i kao „špinovano mleko“, „prepečeno mleko“ ili „karamelizovano mleko“, i uvek se pije dok je vruće – tada je najdelotvornije.
Kako se pravi karamel-mleko
Priprema je jednostavna i ne traži mnogo vremena:
U šerpicu sipajte 3 kašike kristal šećera.
Stavite je na ringlu i zagrevajte na jačoj temperaturi dok se šećer ne istopi i ne dobije braonkastu boju.
Pazite da ne zagori – stalno mešajte.
Kada šećer poprimi izgled karamela, sklonite šerpicu sa vatre i sipajte šolju mleka.
Šećer će se odmah kristalisati, ali vratite šerpicu na ringlu i brzo mešajte dok se sve ne sjedini u glatku, kremastu tečnost.
Napitak pijte dok je topao, najbolje u malim gutljajima.
Zašto pomaže?
Karamel-mleko je pravi narodni melem za grlo i pluća. Toplo mleko omekšava grlo, a karamel oblaže sluzokožu i smiruje nadražaj. Ovaj napitak ne leči ozbiljnu infekciju, ali značajno ublažava simptome prehlade i pomaže da se grlo smiri i omekša.
Osim toga, sam miris i ukus vraćaju osećaj doma, detinjstva i topline – a to je često najbolji lek od svih.
Ako osetite da vas „grebe“ u grlu, pre nego što posegnete za apotekom, probajte ovaj stari, provereni recept.
Nekad su bake znale najbolje – malo mleka, malo šećera, i mnogo ljubavi.
BONUS VIDEO:
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar