SVI VOLIMO ČAJ OD ŠIPKA, ALI GA NIKO NE PRIPREMA PRAVILNO Ova jedna greška uništava sve vitamine

Milica Maksimović

06.10.2025. 08:17

SVI VOLIMO ČAJ OD ŠIPKA, ALI GA NIKO NE PRIPREMA PRAVILNO Ova jedna greška uništava sve vitamine

Freepik.com

Čaj od šipka mnogima je omiljeni napitak u jesenjim i zimskim danima, ali retko ko zna da ga skuva kako treba. Iako je šipak poznat kao prirodna bomba vitamina C, upravo način pripreme često uništi sve njegove korisne sastojke.

Freepik.com

Najveća greška koju većina pravi jeste prekuvavanje šipka. Vitamin C nije otporan na visoke temperature, pa ključanje vode direktno utiče na njegovu razgradnju. Umesto toga, šipak treba kuvati na tihoj vatri i postepeno ga zagrevati.

Shutterstock

Za savršen čaj, izaberite kvalitetan, osušen šipak. Plodove pre kuvanja blago zdrobite – tako će otpustiti više ukusa i hranljivih materija. Stavite ih u hladnu vodu i lagano zagrevajte. Kada voda počne da „šišti“, odmah sklonite sa ringle i poklopite. Ostavite da odstoji oko pola sata, kako bi čaj dobio punu aromu i prepoznatljiv kiselkast ukus.

Kada se čaj procedi, možete ga zasladiti medom ili dodati par kapi limuna – tako ćete dodatno pojačati njegov osvežavajući efekat.

Pravilno pripremljen čaj od šipka nije samo zdrav napitak, već i pravo zadovoljstvo za sva čula – topao, aromatičan i bogat prirodnim antioksidansima koji jačaju imunitet i čuvaju organizam tokom hladnih dana.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)