NUTRICIONISTA BRANKA MIRKOVIĆ Autofagija i kafa sa puterom – trendovi zdrave ishrane

Bella

01.10.2025. 13:53

NUTRICIONISTA BRANKA MIRKOVIĆ Autofagija i kafa sa puterom – trendovi zdrave ishrane

K1 TV

U emisiji “Žena za sva vremena” nutricionista Branka Mirković govorila je o autofagiji, popularnom konceptu u svetu zdrave ishrane, kao i o trendovima koji su poslednjih godina osvojili pažnju javnosti.
„Fasting je odličan, jednom do dva puta nedeljno. Fantastično čisti toksine“, istakla je Mirković.

K1 televizija

Kada govorimo o autofagiji, u okviru osam sati podrazumeva se da treba jesti ono što se obično jede, ali za pravi efekat potreban je poseban način ishrane – manje kalorija, objasnila je nutricionistkinja.

Pored toga, Branka Mirković je istakla popularni trend kafe sa puterom, koja je više od modnog napitka:

„Kafa sa puterom, iako ne prekriva period fastinga, odlična je za autofagiju jer drži osobu sitom osam sati. Može biti dobar izbor za one koji žele da kontrolišu apetit i energiju tokom dana.“

Nutricionistkinja je naglasila da, kao i kod svih režima ishrane, važna je individualna prilagodba i praćenje sopstvenih potreba, jer svaki organizam drugačije reaguje na promene u ishrani.

Shutterstock

Saveti Branke Mirković:

Fasting jednom ili dva puta nedeljno pomaže u čišćenju toksina.

Autofagija daje najbolje rezultate kada se unosi manje kalorija u definisanom vremenskom okviru.

Kafa sa puterom može biti korisna za kontrolu apetita i energiju, ali nije zamena za uravnoteženu ishranu.

O biljnim jajima i veštačkim namirnicama

Nutricionistkinja Branka Mirković govorila je o biljnim jajima i njihovoj upotrebi u ishrani:

“Biljna jaja ne mogu nutritivno da zamene prava, prirodna kokošija jaja. Mogu se obogatiti veštačkim vitaminom D, vitaminom A ili bojama, ali nikako ne mogu zameniti prava jaja”, kazala je Mirković.

Shutterstock

Dodala je da biljna jaja mogu poslužiti kao zamena u pripremi jela, ali da za tim zapravo nema potrebe.

„To je prah žute boje, koji razmutite sa vodom i tako napravite kajganu. Najčešće se koristi za pravljenje kolača i raznih drugih specijaliteta“, dodala je Branka Mirković.

Govoreći o tradicionalnim receptima i navikama naših baka, nutricionistkinja je istakla:

”Naše bake su znale kada je vreme posta da naprave bilo koji kolač bez jaja. Malo su dodavale sode bikarbone i sirćeta, i to je bilo sasvim dovoljno. To nije nikakva posebna veština.

„Počeli smo da jedemo veštačka jaja, sireve, štampano meso… Problem će predstavljati veštački čvarci, jer to ne mogu da naprave. Imate u kesici raznu hranu – u jednoj kesici špagete, a unutra ima silikona. Naš organizam se teško nosi sa tim. To ne možemo da svarimo, organizam se buni, a posledice će se osetiti kasnije“, upozorava Branka Mirković.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)