SUTRA POČINJE POSNA PRIPREMA ZA BOŽIĆ Sve što vernici treba da znaju

Vernici koji poste pripremaju se da praznik dočekaju čista srca, pristupajući svetim tajnama ispovesti.

Milica Maksimović

27.11.2025. 08:18

SUTRA POČINJE POSNA PRIPREMA ZA BOŽIĆ Sve što vernici treba da znaju

Shutterstock

Za pravoslavne vernike sutra, 28. novembra, počinje šestonedeljni Božićni post – vreme duhovnog očišćenja, praštanja i pripreme za najradosniji hrišćanski praznik, Roždestvo Hristovo – Božić, koji se proslavlja 7. januara.

Ovaj post je u narodu poznat i kao Filipov post, jer započinje posle praznika Svetog apostola Filipa, i traje tačno 40 dana. Vernici koji poste pripremaju se da praznik dočekaju čista srca, pristupajući svetim tajnama ispovesti, pokajanja i pričešća.

Shutterstock

Crkva uči da post nije samo uzdržavanje od mrsne hrane, već i od loših misli, ružnih reči, zavisti, besa i grešnih želja. Sveti vladika Nikolaj govorio je da je post podvig i tela i duše – vreme kada se umnožavaju molitve, dobra dela i hrišćanske vrline.

Cilj posta je, kako je učio vladika Nikolaj: „Očišćenje tela, jačanje volje, uzdizanje duše iznad telesnog, sve radi proslavljanja Boga i poštovanja Njegovih svetitelja.“

Shutterstock

Pravila posta

Ulje se izostavlja samo sredom i petkom – tada se jede hrana spremljena na vodi. Riba i vino dozvoljeni su subotom i nedeljom Riba se dozvoljava i na velike praznike u ovom periodu:

Vavedenje Presvete Bogorodice – 4. decembar, Sveti Nikola – 19. decembar, Sveti Ignjatije Bogonosac – 2. januar (i ako praznik padne u sredu ili petak).

Poslednja nedelja pred Božić posti se strože – bez ribe i ulja, uz isključivo posnu hranu na vodi. Božićni post jedan je od četiri velika godišnja posta u Srpskoj pravoslavnoj crkvi: Božićni, Vaskršnji (Časni), Petrovski i Gospojinski post.

Poruka Crkve tokom ovog perioda jasna je: Postimo telom – ali još više dušom. Praštamo, pomažemo, činimo dobro, mirimo se sa bližnjima – kako bi se u našim srcima rodila istinska božićna radost.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)