KRALJICE SLAVSKOG STOLA Čokoladne kocke sa susamom, orasima i cimetom!
Ovo su kocke koje će Vam prve nestati sa slavskog tanjira!
13:10 17 h 03.12.2025
Jelena PetrovićMnoge domaćice već godinama imaju svoju „proverenu“ ribu za ovaj praznik.
03.12.2025. 17:00
Shutterstock
Nikoljdan se bliži, 19. decembar pada petak, a sa njim i najlepša, najmirisnija posna trpeza u godini. Iako se na slavama uvek nađu salate, projice i kolači, glavna zvezda je, naravno — riba. Mnoge domaćice već godinama imaju svoju „proverenu“ ribu za ovaj praznik, ali ako niste sigurni šta da odaberete, stručni kuvari i domaće iskustvo imaju isti odgovor: broj jedan je – oslić.
Oslić je najzahvalniji za pripremu, uvek blag, mekan i nežan, bez jakog mirisa i sa mesom koje vole i deca i stare. Lako se nabavlja, brzo se sprema i gotovo je nemoguće da „promašite“. Ako želite nešto svečanije, odlični izbori su i pastrmka, smuđ, šaran i brancin, ali oslić i dalje ostaje najpristupačnija i najpouzdanija opcija za veliku porodicu i pun sto.
Najlepši i najpraktičniji način da se riba spremi za Nikoljdan je — pečena u rerni, jer ostane sočna, ne raspada se i pravi mnogo manje nereda nego prženje. Oslić se samo posoli, pobiberi, prelije maslinovim uljem i obavezno spoji sa kolutovima limuna koji mu daju svežinu. Dodajte i malo belog luka u listićima, koju grančicu peršuna ili mirođije, pa sve stavite na papir za pečenje. Rerna radi posao umesto vas — 20 do 25 minuta na 200°C, i riba je savršena: mekana iznutra, blago reš spolja.
Druga najlepša i najtradicionalnija varijanta je riba u paradajz sosu, posebno ako pripremate šaran ili smuđ. Na tiganju propržite luk, dodajte malo belog luka, paradajz pelat, lovorov list i kašičicu šećera da umanji kiselinu. Ribu poređajte u dublju tepsiju, prelijte sosom i pecite dok se sve lepo ne zgusne. Ovo je pun pogodak ako volite bogatiji ukus i tanjir koji miriše na domaću kuhinju.
Za one koji vole jednostavno, ali ukusno, najbolji izbor je pastrmka sa limunom i začinskim biljem. Potrebno je samo otvoriti ribu, posuti solju, biberom, belim lukom ili sitno sjeckanim peršunom, napuniti parčencima limuna i peći 15–20 minuta. Pastrmka ostane nežna, sočna i aromatična — baš onakva kakvu slavsko jutro traži.
KRALJICE SLAVSKOG STOLA Čokoladne kocke sa susamom, orasima i cimetom!
Ovo su kocke koje će Vam prve nestati sa slavskog tanjira!
13:10 17 h 03.12.2025
Jelena Petrović
Ko god koju ribu da izabere, važno je samo jedno: da se priprema jednostavno, da se ne „pravi nauka”, jer baš tako riba ostane najlepša. Uz krompir salatu, kiseli kupus ili laganu salatu od rukole i limuna — dobijete trpezu dostojnu Nikoljdana.
BONUS VIDEO:
NAJLEPŠI TOPLI NAPITCI Kako da napravite kafu sa šlagom, cimetom i pravu domaću toplu čokoladu
Dobra kafa sa šlagom, kafica posuta cimetom ili gusta topla čokolada mogu da pretvore i najhladniji dan u mali praznik.
16:00 14 h 03.12.2025
Milica Maksimović
Najčešće se dime šaran, skobalj, deverika, pastrmka i šaran u filetima.
14:00 16 h 03.12.2025
Milica Maksimović
KRALJICE SLAVSKOG STOLA Čokoladne kocke sa susamom, orasima i cimetom!
Ovo su kocke koje će Vam prve nestati sa slavskog tanjira!
13:10 17 h 03.12.2025
Jelena Petrović
PRELEPE PIVARICE Tajna posnih kiflica sa pivom i šerbetom - baš su lepe!
Kiflice su lagane i mirisne, a sve ostalo radi slatki aromatični šerbet.
10:50 1 d 02.12.2025
Jelena Petrović
POSNI SATARAŠ ZA DUŠU Savršeno jelo koje miriše na domaću kuhinju
Sataraš je idealan uz krompir, pirinač ili komad domaćeg hleba
07:16 1 d 02.12.2025
Milica Maksimović
VAVEDENJE PRESVETE BOGORODICE Jedan od najlepših praznika u godini - evo zašto ga zovu "usečni dan"!
Ovaj dan, poznat i kao Ženska Bogorodica i Sveta Prečista, slavi se vekovima i nosi duboku simboliku.
05:09 1 h 04.12.2025
Milica Maksimović
DA LI TREBA PRATI VOĆE I POVRĆE PRE ILI POSLE SKLADIŠTENJA? Stručnjaci kažu da većina greši
Svež proizvod često sadrži tragove zemlje i bakterija, zato pranje jeste važno.
19:00 11 h 03.12.2025
Milica Maksimović
MESEC ROĐENJA OTKRIVA KAKVA STE MAMA Tačnije od bilo kog horoskopa
Evo kako da prepoznate svoj stil i razumete zašto baš tako pristupate roditeljstvu.
18:30 12 h 03.12.2025
Milica Maksimović
NAJLEPŠI TOPLI NAPITCI Kako da napravite kafu sa šlagom, cimetom i pravu domaću toplu čokoladu
Dobra kafa sa šlagom, kafica posuta cimetom ili gusta topla čokolada mogu da pretvore i najhladniji dan u mali praznik.
16:00 14 h 03.12.2025
Milica Maksimović
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar