BLIŽI SE NIKOLJDAN - KOJU RIBU SPREMITI Ovaj izbor nikad ne omane na trpezi! (PREDLOZI)

Mnoge domaćice već godinama imaju svoju „proverenu“ ribu za ovaj praznik.

Milica Maksimović

03.12.2025. 17:00

BLIŽI SE NIKOLJDAN - KOJU RIBU SPREMITI Ovaj izbor nikad ne omane na trpezi! (PREDLOZI)

Shutterstock

Nikoljdan se bliži, 19. decembar pada petak, a sa njim i najlepša, najmirisnija posna trpeza u godini. Iako se na slavama uvek nađu salate, projice i kolači, glavna zvezda je, naravno — riba. Mnoge domaćice već godinama imaju svoju „proverenu“ ribu za ovaj praznik, ali ako niste sigurni šta da odaberete, stručni kuvari i domaće iskustvo imaju isti odgovor: broj jedan je – oslić.

Oslić je najzahvalniji za pripremu, uvek blag, mekan i nežan, bez jakog mirisa i sa mesom koje vole i deca i stare. Lako se nabavlja, brzo se sprema i gotovo je nemoguće da „promašite“. Ako želite nešto svečanije, odlični izbori su i pastrmka, smuđ, šaran i brancin, ali oslić i dalje ostaje najpristupačnija i najpouzdanija opcija za veliku porodicu i pun sto.

Shutterstock

Najlepši i najpraktičniji način da se riba spremi za Nikoljdan je — pečena u rerni, jer ostane sočna, ne raspada se i pravi mnogo manje nereda nego prženje. Oslić se samo posoli, pobiberi, prelije maslinovim uljem i obavezno spoji sa kolutovima limuna koji mu daju svežinu. Dodajte i malo belog luka u listićima, koju grančicu peršuna ili mirođije, pa sve stavite na papir za pečenje. Rerna radi posao umesto vas — 20 do 25 minuta na 200°C, i riba je savršena: mekana iznutra, blago reš spolja.

Shutterstock

Druga najlepša i najtradicionalnija varijanta je riba u paradajz sosu, posebno ako pripremate šaran ili smuđ. Na tiganju propržite luk, dodajte malo belog luka, paradajz pelat, lovorov list i kašičicu šećera da umanji kiselinu. Ribu poređajte u dublju tepsiju, prelijte sosom i pecite dok se sve lepo ne zgusne. Ovo je pun pogodak ako volite bogatiji ukus i tanjir koji miriše na domaću kuhinju.

Freepik.com

Za one koji vole jednostavno, ali ukusno, najbolji izbor je pastrmka sa limunom i začinskim biljem. Potrebno je samo otvoriti ribu, posuti solju, biberom, belim lukom ili sitno sjeckanim peršunom, napuniti parčencima limuna i peći 15–20 minuta. Pastrmka ostane nežna, sočna i aromatična — baš onakva kakvu slavsko jutro traži.

Ko god koju ribu da izabere, važno je samo jedno: da se priprema jednostavno, da se ne „pravi nauka”, jer baš tako riba ostane najlepša. Uz krompir salatu, kiseli kupus ili laganu salatu od rukole i limuna — dobijete trpezu dostojnu Nikoljdana.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)