PITA VAM NE USPEVA? NIJE DO RERNE NI DO TESTA Ovo ste sigurno preskočili da stavite

Milica Maksimović

08.10.2025. 07:50

PITA VAM NE USPEVA? NIJE DO RERNE NI DO TESTA Ovo ste sigurno preskočili da stavite

Shutterstock

Koliko puta ste pokušali da napravite savršenu pitu, pratili svaki korak recepta, koristili najbolje brašno i opet – ništa? Kora puca, testo se lepi, a rezultat nikako da bude kao kod naših baka?
Ne brinite, problem nije u rerni, ni u brašnu. Tajna je u jednoj sasvim jednostavnoj, ali presudnoj sitnici koju većina domaćica zaboravi – u kašici sirćeta.

Shutterstock

Tajna mekog i podatnog testa

Stare domaćice znale su ono što mnogi danas ne pišu u receptima: jedna kašika jabukovog sirćeta čini čudo za testo. Dodavanjem sirćeta tokom mešenja, kora postaje elastičnija, ne puca, ne lepi se za ruke ni za stolnjak, i lako se razvlači.
Kada se ispeče, pita je meka, savitljiva i ima onaj domaći miris koji budi nostalgiju.

Kako se koristi sirće u testu

U klasičnu smesu od brašna, vode, malo ulja i prstohvata soli dodajte jednu supenu kašiku jabukovog sirćeta dok mesite. Ne brinite – nećete ga osetiti u ukusu. Ali pod rukama ćete odmah primetiti razliku: testo postaje glatko, živo i savršeno poslušno.

Shutterstock

Mali trikovi velikih domaćica

Ostavite testo da odmara najmanje 30 minuta pre razvlačenja.

Razvlačite ga na stolnjaku, bez žurbe – testo voli nežnost.

Toplina ruku pomaže da se lakše razvuče, pa izbegavajte hladne radne površine.

Pre pečenja, premažite koru puterom ili uljem za dodatnu mekoću i sjaj.

Ako vam pita ne uspeva, ne krivite ni sebe ni rernu. Možda ste samo zaboravili onu jednu kašiku sirćeta koja pravi razliku između prosečnog i savršenog testa. Probajte sledeći put – i videćete kako testo bukvalno oživi pod vašim rukama.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)