NAJBOLJE KNEDLE SA ŠLIVAMA Recept koji oduševljava svaki put

Teodora Vojinović

23.09.2025. 10:17

NAJBOLJE KNEDLE SA ŠLIVAMA  Recept koji oduševljava svaki put

Pixabay.com

Ako volite miris domaće kuhinje i slastice koje vraćaju u detinjstvo, ovaj recept za knedle sa šljivama biće vam puna usta osmeha. Sočne šljive, meko testo i ovaj stari bakin trik čine da ove knedle budu baš kao što su nekad pravljene – tople, rustične i nezaboravne.

Sastojci – jednostavno ali ukusno

Za testo:

  • 300 g brašna 
  • 1 kg krompira 
  • 100 g maslaca
  • 1 jaje 
  • 1 kašičica soli 

Za punjenje:

  • 20 šljiva 
  • oko 6 kašika šećera (može i smeđi) 
  • 1 kašika mlevenog cimeta

Za posipanje:

  • Ulje za prženje prezli 
  • Prezle 
  • Vanilin šećer 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @_kredenac__

Priprema – korak po korak

  1. Krompir skuvajte sa kašičicom soli, ogulite, zgnječite dok je još topao, pa umešajte maslac i ostavite da se potpuno ohladi. 
  2. U ohlađen krompir dodajte jaje i brašno i umesite glatko testo. Ako je presitno ili lepljivo, dodajte malo više brašna. 
  3. Razvaljajte testo na pobrašnjenoj podlozi i isecite na kvadrate – dovoljno da svaka šljiva stane. 
  4. Svaku šljivu očistite od koštice, stavite malo smeša šećera i cimeta, umotajte u testo i oblikujte knedlu
  5. U velikom loncu zakuvajte vodu sa prstohvatom soli i malo ulja. Kad voda proključa, stavite knedle. Kad isplivaju, kuvajte još 5 minuta. 
  6. Za posipanje: u tiganju zagrejte ulje, prepržite prezle dok ne postanu zlatne, dodajte vanilin šećer, pa uvaljajte knedle dok su tople. 

Zaključak

Ove knedle sa šljivama neće osvojiti samo stomak nego i srce.  Jednostavne su za pripremu, imaju domaći šmek i baš prave nostalgiju. Idealne za kraći popodnevni odmor sa kafom ili kad želite nešto slatko što ne zahteva puno muke.

Prijatno, i slobodno podelite vaše male tajne kad pripremate ovaj recept – svaka baka ima neki svoj trik!

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)