
NAJBOLJE KNEDLE SA ŠLIVAMA Recept koji oduševljava svaki put
23.09.2025. 10:17

Pixabay.com
Ako volite miris domaće kuhinje i slastice koje vraćaju u detinjstvo, ovaj recept za knedle sa šljivama biće vam puna usta osmeha. Sočne šljive, meko testo i ovaj stari bakin trik čine da ove knedle budu baš kao što su nekad pravljene – tople, rustične i nezaboravne.
Sastojci – jednostavno ali ukusno
Za testo:
- 300 g brašna
- 1 kg krompira
- 100 g maslaca
- 1 jaje
- 1 kašičica soli
Za punjenje:
- 20 šljiva
- oko 6 kašika šećera (može i smeđi)
- 1 kašika mlevenog cimeta
Za posipanje:
- Ulje za prženje prezli
- Prezle
- Vanilin šećer
Priprema – korak po korak
- Krompir skuvajte sa kašičicom soli, ogulite, zgnječite dok je još topao, pa umešajte maslac i ostavite da se potpuno ohladi.
- U ohlađen krompir dodajte jaje i brašno i umesite glatko testo. Ako je presitno ili lepljivo, dodajte malo više brašna.
- Razvaljajte testo na pobrašnjenoj podlozi i isecite na kvadrate – dovoljno da svaka šljiva stane.
- Svaku šljivu očistite od koštice, stavite malo smeša šećera i cimeta, umotajte u testo i oblikujte knedlu.
- U velikom loncu zakuvajte vodu sa prstohvatom soli i malo ulja. Kad voda proključa, stavite knedle. Kad isplivaju, kuvajte još 5 minuta.
- Za posipanje: u tiganju zagrejte ulje, prepržite prezle dok ne postanu zlatne, dodajte vanilin šećer, pa uvaljajte knedle dok su tople.


NAJBOLJA ČOKOLADA ZA KUVANJE Poslastičarka otkrila fenomenalan trik
13:19 1 d 22.09.2025
Milica MaksimovićZaključak
Ove knedle sa šljivama neće osvojiti samo stomak nego i srce. Jednostavne su za pripremu, imaju domaći šmek i baš prave nostalgiju. Idealne za kraći popodnevni odmor sa kafom ili kad želite nešto slatko što ne zahteva puno muke.
Prijatno, i slobodno podelite vaše male tajne kad pripremate ovaj recept – svaka baka ima neki svoj trik!
BONUS VIDEO:
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar