Evo kako da je birate, negujete i nosite ove jeseni.
08:30 4 h 10.11.2025
Milica MaksimovićPrečesto pranje i vruća voda dodatno iscrpljuju kosu.
10.11.2025. 11:32
Shutterstock
Zima dolazi — i sa njom neizbežno stižu hladni vetrovi, suvi vazduh u grejanim prostorima i česta promena temperature koja je naša kosa ne dočekuje baš spremna. Ako želite da vaša kosa ostane zdrava, sjajna i puna života i tokom najhladnijih dana, donosimo vam domaće, ali stručne savete za negu koje zaista vredi primeniti.
Hladnoća i suvo grejanje iz vazduha vlažnost iz kose jednostavno „izvlače“. Zato je ključno da uvedete nedeljni ritual nutritivnih maski i ulja — arganovo, kokosovo, maslinovo — koje pomažu da kosa povrati vlagu i smanji lomljenje.
Prečesto pranje i vruća voda dodatno iscrpljuju kosu. Pokušajte da perete kosu dva-tri puta nedeljno, koristite mlaku vodu, a na kraju isperite hladnijim mlazom — to pomaže zatvaranju kutikule vlasi i zadržavanju vlage.
Ovo je jedan od zlatnih pravila zime: mokra kosa + hladnoća = recept za lomljenje i oštećenje. Ako morate napolje, prosušite kosu fenom na niskoj temperaturi ili operite uveče da stigne da se osuši pre izlaska.
Vetrovito vreme i pepeo grejanja utiču na kosu više nego što mislimo. Kapa je neophodna, ali materijal pravi razliku: vuna ili grubi materijal mogu oštetiti vlasi, dok svilena ili satenska podloga umanjuje trenje i statički elektricitet. Pletenice i punđe su takođe odlična opcija.
Kosa nije samo ono što vidimo — ona je refleks stanja organizma. Uravnotežena ishrana sa omega-3 masnim kiselinama (losos, orašasti plodovi), proteinima i vitaminima, kao i dobra hidratacija, utiču i na zdravlje kose.
Ne dozvolite da ispucali krajevi postanu veći problem nego što je potrebno. Redovno šišanje na 6-8 nedelja pomaže da kosa izgleda urednije i zdravije, i sprečava dalji “cvatanje” vlasi.
Zvuči kao sitnica, ali u grejanim prostorima vazduh zna biti izuzetno suv — a to direktno utiče i na kosu i kožu. Ako je moguće, koristite ovlaživač vazduha koji vraća vlagu u prostoriju, smanjuje statički elektricitet i pomaže vašim vlasima da ostanu hidrirane.
Evo kako da je birate, negujete i nosite ove jeseni.
08:30 4 h 10.11.2025
Milica Maksimović
U nastavku – ženska lista "modnih grehova" koje muškarci (molimo vas, iz ljubavi!) treba hitno da zaborave.
15:04 2 d 07.11.2025
Milica MaksimovićZima ne mora biti neprijatelj vaše kose — uz malo pažnje i redovnu, doslednu negu, možete je sačuvati zdravom i sjajnom. Pobrinite se za nju kao što biste za dobru zimsku kapu ili čizme — i kosa će vam se odužiti.
BONUS VIDEO:
Evo kako da je birate, negujete i nosite ove jeseni.
08:30 4 h 10.11.2025
Milica Maksimović
SIVA SUKNJA KAO HIT JESENI Kako je kombinovati i nositi sa stilom!
Siva boja se lako uklapa sa raznim tonovima i materijalima.
14:30 22 h 09.11.2025
Teodora Vojinović
KAKO NOSITI KARIRANI ŠAL Lekcija koju nam je pokazala Sabrina!
Sabrina Karpenter nam je pokazala kako jedan dobro izabran aksesoar može promeniti igru
11:00 1 d 09.11.2025
Teodora Vojinović
DOMAĆA MASKA OD BANANE Jednostavan recept za mekoću i sjaj kože!
Banana nije samo slatka užina — ona je i mini kozmetički sastojak za sebe.
11:30 2 d 08.11.2025
Teodora Vojinović
DOMAĆA SUPA KAO BAKINA Koliko dugo treba kuvati supu da izvučete sav ukus
Dragi naši, nije svejedno koliko dugo kuvate sastojke...
13:00 14 min 10.11.2025
Teodora Vojinović
TAJNA STARINSKE LUFT PITE Lagana kao oblak, miriše na jesen i porodični ručak! (RECEPT)
Na svakom tanjiru izgleda kao prava mala praznična čarolija svakog doma...
12:42 32 min 10.11.2025
Milica Maksimović
NOVOGODIŠNJA DEKORACIJA MALOG STANA Da sve zablista kao iz bajke!
Bilo da živite u garsonjeri ili manjem stanu, uz prave detalje svaka soba može zasijati
12:00 1 h 10.11.2025
Milica Maksimović
DOMAĆI REZANCI ZA SUPU – BAŠ KAO NEKADA (RECEPT)
Ako želite da rezanci budu zlatniji i mirisniji, koristite domaća jaja sa sela, potrudite se da ih kupite
10:26 2 h 10.11.2025
Milica Maksimović
DOMAĆI BANINI KOLAČI Miris detinjstva koji se topi u ustima (RECEPT SA MAŠĆU)
Kolači su se mesili na drvenim daskama, rukama, ne mikserima. Svaka kora, svaka kašičica šećera imala je priču...
09:51 3 h 10.11.2025
Milica Maksimović
Ne morate biti ni umetnik ni majstor – dovoljno je malo volje i strpljenja
09:17 3 h 10.11.2025
Milica Maksimović
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar