ŠTA SE SPREMA ZA DOČEK NOVE GODINE I što bi Maraja Keri rekla - Vreme je! Planirajte veče bez stresa (VODIČ)

Ako unapred isplaniramo male trikove, sve može biti opušteno, ukusno i nezaboravno.

Milica Maksimović

28.11.2025. 13:10

ŠTA SE SPREMA ZA DOČEK NOVE GODINE I što bi Maraja Keri rekla - Vreme je! Planirajte veče bez stresa (VODIČ)

Shutterstock

Dok odbrojavanje polako počinje i gradovi blistaju pod prazničnim svetlima, mnogi već planiraju gde i kako će dočekati najluđu noć u godini. Hoćemo li u pidžami ispred TV-a, na trgu uz vatromet ili za stolom okruženi prijateljima – pitanje je koje se ovih dana najčešće čuje. A upravo dobra priprema čini razliku između nezaboravnog provoda i onog: „Ma bolje da sam ostao kući!“. Doček Nove godine ume da se pretvori u večni stres – trka sa vremenom, hrana koja kasni, gosti na vratima dok mi još držimo fen u ruci… Ali dobra organizacija čini čudo! Ako unapred isplaniramo male trikove, sve može biti opušteno, ukusno i nezaboravno.

Shutterstock

Prvo pravilo: ne radite sve sami. Gosti uvek pitaju: „Treba li nešto da donesemo?“ – i umesto da pošteno odgovorimo, mi odmahujemo rukom. Ove godine prihvatite pomoć! Dogovorite da neko donese salatu, neko dezert, neko piće, a vi se fokusirajte na glavno jelo i detalje koji stvaraju atmosferu. Ljudi vole da učestvuju, i to svima olakšava posao.

Druga stvar: uzmite slobodan dan ili par sati pre dočeka. Mnogi čak rade 31. decembra do popodne, pa žurka krene u haosu. Ako ste domaćin, prepodne iskoristite za pripremu hrane, dekoraciju i brzo raspremanje. Bićete mirniji i lepši pred dolazak gostiju – što je bonus koji svi primećuju.

Shutterstock

Velika stvar koju domaćice zaboravljaju: pripremajte što možete unapred. Kanapei, kiflice, salate, mesne kuglice – sve to može da se napravi dan ranije. Čak i dekoracija stola može da bude spremna već ujutru. Nova godina nije MasterChef finale: cilj je dobra energija, a ne savršen tanjir.

Ako imate spori kuvar (slow cooker), iskoristite ga maksimalno! U njega možete da ubacite neko toplo jelo, sos ili napitak koji će biti spreman kad zatreba. Pored šporeta vas više neće zateći ponoć, što je već ogromna pobeda.

Shutterstock

Ne zaboravite i mali trik koji štedi živce – pripremite kutiju za goste da ponesu ostatke hrane. Spremite plastične posudice ili papirne kutije. Hrana neće propasti, gosti će biti srećni, a frižider neće eksplodirati.

Ako svake godine organizujete doček, vodite beleške – koliko je hrane bilo dovoljno, šta je „planulo“, koju muziku su najviše tražili. Sledeći put će biti još lakše.

I na kraju: ne brinite ako nešto krene po zlu. To su one priče koje se pamte najduže. Prosut šampanjac i izgorela rerna pretvoriće se u najbolju anegdotu sledeće godine. Poenta je da budete zajedno, da se smejete i da u Novu godinu uđete sa ljudima koje volite. Jer u ponoć se ne pamti jelovnik – pamte se zagrljaji.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)