SEZONA JE U PUNOM JEKU Evo koje gljive se beru na jesen (KALENDAR BRANJA)

Milica Maksimović

17.09.2025. 09:16

SEZONA JE U PUNOM JEKU Evo koje gljive se beru na jesen (KALENDAR BRANJA)

Shutterstock

Sa prvim jesenjim kišama i blažim temperaturama, šume širom Srbije postaju prava riznica ukusa i mirisa. Jesen je sezona kada priroda najviše daruje gljivare – od mirisnih vrganja, preko zlatnih lisičarki, pa sve do sunčanica koje krase šumske proplanke.

Iskusni berači znaju da je septembar, oktobar i deo novembra pravo vreme da se krene u šumu s korpom u ruci. Ali isto tako upozoravaju – gljive ne praštaju greške, pa se beru samo one vrste koje dobro poznajemo.

Shutterstock

Najpoznatije jesenje gljive

Vrganj – kralj šume, mesnata i mirisna gljiva koja se koristi u svim kuhinjama sveta. Raste sve do prvih mrazeva.

Lisičarka – jarkožuta i prepoznatljiva po svom voćkastom mirisu, često se prži ili dodaje u čorbe.

Sunčanica – kišobranasta i velika, najčešće se priprema pohovana. Septembar i oktobar su njeni meseci.

Rujnica – zelenkasta gljiva koja se javlja kasno u jesen, naročito u borovim šumama.

Mrka trubača – neobične tamne boje, idealna za sušenje i upotrebu kao začin.

Jesenja panjevčica (medena gljiva) – raste u busenima na panjevima i korenju, pravi specijalitet za ljubitelje jela sa gljivama.

Freepik.com

Kalendar branja gljiva (septembar–novembar)

📌 Septembar

Vrganj

Lisičarka

Sunčanica

📌 Oktobar

Vrganj (do prvih jačih mrazeva)

Sunčanica

Mrka trubača

Jesenja panjevčica

📌 Novembar

Jesenja panjevčica

Mrka trubača

Rujnica (u toplijim krajevima)

Oprez u šumi

Kako ističu iz gljivarskih društava, pored jestivih vrsta u jesen rastu i brojne otrovne gljive, poput zelene pupavke ili mušnice, koje se lako mogu pomešati sa jestivim. Zato je osnovno pravilo – nikada ne brati gljivu u koju nismo potpuno sigurni.

Jesen je pravi praznik za ljubitelje prirode i dobre hrane. Korpa puna vrganja, sunčanica i lisičarki može biti savršen dodatak trpezi, ali samo uz znanje i oprez. Šuma daruje mnogo, ali traži da je poštujemo.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)