
OVE STVARI TREBA IZBACITI IZ SPAVAĆE SOBE PRE JESENI
07:40 1 d 17.09.2025
Milica Maksimović17.09.2025. 09:16
Shutterstock
Sa prvim jesenjim kišama i blažim temperaturama, šume širom Srbije postaju prava riznica ukusa i mirisa. Jesen je sezona kada priroda najviše daruje gljivare – od mirisnih vrganja, preko zlatnih lisičarki, pa sve do sunčanica koje krase šumske proplanke.
Iskusni berači znaju da je septembar, oktobar i deo novembra pravo vreme da se krene u šumu s korpom u ruci. Ali isto tako upozoravaju – gljive ne praštaju greške, pa se beru samo one vrste koje dobro poznajemo.
Vrganj – kralj šume, mesnata i mirisna gljiva koja se koristi u svim kuhinjama sveta. Raste sve do prvih mrazeva.
Lisičarka – jarkožuta i prepoznatljiva po svom voćkastom mirisu, često se prži ili dodaje u čorbe.
Sunčanica – kišobranasta i velika, najčešće se priprema pohovana. Septembar i oktobar su njeni meseci.
Rujnica – zelenkasta gljiva koja se javlja kasno u jesen, naročito u borovim šumama.
Mrka trubača – neobične tamne boje, idealna za sušenje i upotrebu kao začin.
Jesenja panjevčica (medena gljiva) – raste u busenima na panjevima i korenju, pravi specijalitet za ljubitelje jela sa gljivama.
Vrganj
Lisičarka
Sunčanica
Vrganj (do prvih jačih mrazeva)
Sunčanica
Mrka trubača
Jesenja panjevčica
Jesenja panjevčica
Mrka trubača
Rujnica (u toplijim krajevima)
OVE STVARI TREBA IZBACITI IZ SPAVAĆE SOBE PRE JESENI
07:40 1 d 17.09.2025
Milica MaksimovićKako ističu iz gljivarskih društava, pored jestivih vrsta u jesen rastu i brojne otrovne gljive, poput zelene pupavke ili mušnice, koje se lako mogu pomešati sa jestivim. Zato je osnovno pravilo – nikada ne brati gljivu u koju nismo potpuno sigurni.
Jesen je pravi praznik za ljubitelje prirode i dobre hrane. Korpa puna vrganja, sunčanica i lisičarki može biti savršen dodatak trpezi, ali samo uz znanje i oprez. Šuma daruje mnogo, ali traži da je poštujemo.
BONUS VIDEO:
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar