PROF. DR JAGODA JORGA U "URANKU" Nutritivni izazov i važnost umerenosti
Da bismo sagledali pravi značaj posta, potrebno je razumeti kako on utiče na ishranu i organizam.
28.11.2025. 12:02
K1 televizija
Prof. dr Jagoda Jorga, specijalista higijene i ishrane, objasnila je tokom gostovanja u emisiji “Uranak” na televiziji K1, značaj Božićnog posta, kome je namenjen i kako utiče na telo.
O karakteru posta i nutritivnom značaju
Da bismo sagledali pravi značaj posta, potrebno je razumeti kako on utiče na ishranu i organizam: “Ako govorimo o ishrani tokom posta, ona se može karakterisati na dva načina. Kada post nije striktno na vodi, možemo govoriti o nečemu što podseća na mediteransku ishranu, dok je post na vodi zapravo čisto veganstvo. U tom smislu, post predstavlja nutritivni izazov. Deo posta koji je na vodi je problematičan u pogledu nutritivne potpune vrednosti, jer se ne mogu obezbediti sve hranljive materije. Zato crkva oslobađa određenih kategorija stanovništva – decu u rastu i razvoju, trudnice, žene u posebnim periodima – od striktne primene posta. Ostali ljudi takođe ne mogu potpuno pokriti sve hranljive materije, ali rizik od ozbiljnih posledica je minimalan.“
Post nije dijeta i nema veze sa popularnim režimima gladovanja
Pre nego što ljudi počnu da poistovećuju post sa modernim dijetama, važno je razjasniti razlike: “Važno je naglasiti da post nije moderna dijeta niti režim koji se popularno propagira kao fasting ili gladovanje. Post nikako ne sme da se poistovećuje sa bilo kojim dijetskim režimom, kao što je tzv. fasting ili gladovanje. Gladovanje je režim u kome je unos hrane vremenski ograničen – na primer, 6 do 10 sati dnevno. Nijedna ozbiljna nauka nije pokazala da to ima ikakve veze sa autofagijom. Autofagija je proces u kojem svaka ćelija samostalno čisti sebe, obnavlja se i na kraju dolazi do smrti ćelije radi obnove organizma. Nobelova nagrada za istraživanja u oblasti autofagije nema nikakve veze sa vremenski ograničenim unosom hrane. To je često zloupotrebljavana „kvazi-naučna“ tvrdnja, koja se pogrešno propagira kao metoda mršavljenja ili detoksikacije.“
Post kao umerenost i kontrola količine hrane
Jedan od najvažnijih ciljeva posta je razvijanje umerenosti i kontrole nad unosom hrane: “Post ne služi samo uzdržavanju od hrane, već nas uči umerenosti i pažljivom planiranju ishrane. Najveći problem moderne ishrane je preveliki unos hrane. Najbolji element za balans i zdravlje jeste post – uzdržavanje od preterane količine hrane i ne jedenje tokom celog dana. Hrana treba da se unosi u okviru obroka, koji treba da budu ritmični tokom dana. To je prava svrha posta – umerenost, pažljivo planiranje ishrane i duhovno i fizičko osnaživanje organizma.“
Šta se dešava u organizmu kada se ne jede tri dana i pije samo voda
Da bi se razumeli ekstremniji oblici posta, važno je znati reakcije organizma: “U nauci o ishrani postoje esencijalne hranljive materije – materije koje organizam ne može sam da stvori i moraju se unositi spolja. To uključuje neke masne kiseline i veliki broj aminokiselina. Kada telo ne dobija ove supstance, ono mora da koristi postojeće proteine i razgrađuje manja tkiva, poput vezivnog tkiva. Kada organizam nema dovoljno kalcijuma tokom tri dana posta, on uzima potrebne količine iz kostiju – za tri dana telo može da izvuče i do 2000 mg kalcijuma iz svojih kostiju kako bi održalo osnovne funkcije.“ - zaključila je.
BONUS VIDEO:
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar