U NEDELJU, 12. OKTOBRA SLAVIMO MIHOLJDAN Šta se radi, šta nikako ne bi trebalo i kako se sprema najlepše slavsko žito

Milica Maksimović

10.10.2025. 14:30

U NEDELJU, 12. OKTOBRA SLAVIMO MIHOLJDAN Šta se radi, šta nikako ne bi trebalo i kako se sprema najlepše slavsko žito

Shutterstock

Sveti Miholjdan, praznik posvećen Svetom Kirijaku Otšelniku iz Korinta, u narodu poznatom kao Sveti Miholj slavi se 12. oktobra. Ovaj dan zauzima posebno mesto u narodnom kalendaru – veruje se da tada nastaje prava smena leta i jeseni, kada priroda počinje da se povlači u svoj mir, a domaćinstva da se spremaju za zimu.

Miholjdan je poznat i kao praznik toplih oktobarskih dana, pa se u narodu kaže da kad "Miholjdan ograne, leto se još ne predaje". Upravo po ovom prazniku dobili smo izraz Miholjsko leto – one divne, sunčane dane u sred jeseni, kad se priroda još jednom probudi pre nego što se umiri do proleća.

wikipedia.org

Običaji i verovanja za Miholjdan

Na Miholjdan ne rade se teški kućni poslovi, niti se organizuju svadbe i velika okupljanja. Ovaj dan se koristi da se završe poslovi u polju, da se spremi letina i započne priprema zimnice.

Stariji su govorili da „ko Miholjdan dočeka s praznim ambarom, teško će dočekati zimu punog stomaka“. Zato su domaćice ovih dana spremale pekmeze, sušile paprike i ređale tegle ajvara – a sve uz veru da će toplina doma i trud doneti blagoslov.

U nekim krajevima Srbije Miholjdan se smatra i danom zahvalnosti za plodove godine, pa se na trpezu iznose jesenje đakonije – kuvano žito, vino, med, orasi, grožđe i pogača.

wikipedia.org

Kako se sprema slavsko žito za Miholjdan

Slavsko žito ili koljivo priprema se u znak sećanja na pretke i kao molitva za blagostanje porodice. Pravi se od pšenice, oraha, šećera i mlevenog bibera, a svako zrno simbolizuje život, veru i nadu u vaskrsenje.

Evo kako se tradicionalno priprema:

Pšenica se opere i očisti, zatim se potopi u vodu i ostavi da odstoji preko noći.

Sutradan se kuva dok ne omekša – na laganoj vatri, sve dok zrna ne počnu da se raspadaju pod prstima.

Kada se ohladi, samelje se ili isitni, a zatim pomeša sa mlevenim orasima, šećerom i mrvicom mlevenog bibera.

Žito se pažljivo poravna u činiji i ukrasi krstićem od oraha ili parčetom karanfilića.

Na kraju se prelije blagoslovenim vinom, a domaćin izgovara molitvu za zdravlje i mir u domu.

Youtube PrintScreen/ Aurora Recepti

Miholjsko leto – vreme zahvalnosti i nade

U našem narodu, Miholjdanske dane zovu i babije ili sirotinjsko leto, jer se verovalo da Bog u oktobru daruje još nekoliko toplih dana kako bi i najsiromašniji stigli da privedu kraju poslove u polju.

Zato se kaže da ako na Miholjdan grane sunce, pred nama je duga i hladna zima, ali i godina puna roda i mira u kući.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)