KOJE VINO IDE UZ KOJU RIBU Domaćinski vodič za slavsku trpezu i kako da ostanete pri zdravoj pameti

Domaćinski, bez filozofije — evo pravila koja svako može da zapamti.

Milica Maksimović

21.11.2025. 08:15

KOJE VINO IDE UZ KOJU RIBU Domaćinski vodič za slavsku trpezu i kako da ostanete pri zdravoj pameti

Freepik.com

Slava je vreme kada je trpeza u centru pažnje, kad se svaka kuća otvara i kad se zna: „Domaćine, natoči!“. A kako je Aranđelovdan često posan, riba je glavna zvezda stola. I tu krene ona večita dilema — koje vino ide uz koje jelo, da li je bela riba za belo vino, da li losos trpi crno, i najvažnije: kako da se ne „podignemo“ posle treće čaše? Domaćinski, bez filozofije — evo pravila koja svako može da zapamti.

Freepik.com

Belo vino – najbolji drug svake bele ribe

Ako je riba blaga, nežna i lagana, potrebno joj je vino koje neće da je „proguta“.

Uz oslić, pastrmku, smuđa i štuku idu:

– graševina
– tamjanika
– chardonnay (ali ne onaj težak, drvenast)
– italijanski rizling
– pinot grigio

Belo vino ovde radi posao kao domaćica koja šapuće: „Polako, ne budi napadan.“

Shutterstock

Uz masniju ribu — vino sa karakterom

Losos, tuna, skuša i sardina imaju jači, masniji ukus. Treba im vino koje može da isprati tu snagu.

Najbolje ide:

– rose
– lagano crveno (pinot noir)
– kaberne u blažoj varijanti

Da, može i crveno vino uz ribu — samo neka bude lagano, ne ono koje „udara u glavu“.

Shutterstock

Uz prženu ribu – vino koje seče masnoću

Ako domaćin prži ribu (a pržena riba mami svakoga), onda traži vino koje „čisti“ nepce.

Probajte uz:

– suvi sauvignon blanc
– tamjaniku
– belo muskatno vino

Lagano, osvežavajuće, pravo slavsko vino.

Shutterstock

Uz riblju čorbu – vino koje ne smeta

Čorba je kraljica slava — pikantna, mirisna, puna ukusa. Uz nju ide vino koje neće da dominira.

Najbolji izbor:

– belo polusuvo
– rose
– mlado vino (ono što klizi lako)

Kako da se NE napijemo na slavi? Domaćinski savet

Na slavi se ne pije da bi se „palo“, nego da bi se slavio svetac i poštovao domaćin. Evo malih trikova koji rade bolje od svakog vitamina:

1. Prva čaša neka bude uz hranu, ne na prazan stomak

Vino na prazno ide direktno u glavu — i to brzo.

2. Voda uz svaku čašu vina

Najjednostavnije pravilo da ostaneš svoj:
Jedna čaša vina – jedna čaša vode.

3. Ne mešajte vina

Ako ste krenuli sa belim, ostanite na belom. Ako pređete na crno — tu stanite.

4. Ne brzajte

Slava nije trka. Uvek je lepše popiti tri lepe čaše nego šest ružnih.

5. Jedite uz vino

Riba, salata, posni kolači — sve pomaže da alkohol sporije deluje.

Domaćinska poruka za kraj

Slava je pre svega mir, okupljanje i lepota doma. Vino je tu samo da zagreje srce, ne da ga zamućuje. A kad znate koje vino ide uz koju ribu, sve izgleda još lepše — i trpeza, i razgovori, i atmosfera.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)