OVO JE TOLIKO DOBRO DA JE NESTALO ČIM SE OHLADILO Kolač sa kruškama ili jabukama koji se pamti

Jelena Petrović

01.10.2025. 16:00

OVO JE TOLIKO DOBRO DA JE NESTALO ČIM SE OHLADILO Kolač sa kruškama ili jabukama koji se pamti

Jelena Petrović

Postoje kolači koji nestanu brže nego što se ispeku – i ovo je jedan od njih. Sočan, mirisan, pun voća, oraha i cimeta, savršen je izbor za jesenje dane kada želite nešto što će ceo dom ispuniti toplinom i mirisom domaće poslastice. Bilo da ga pravite sa kruškama ili jabukama, ukus je neodoljiv.

Jelena Petrović

Potrebno je:

4 jaja

100 g šećera

6 kašika brašna

1 prašak za pecivo

50 g suvog grožđa

1 šaka svežeg crnog grožđa

1 kašika kukuruznog skroba

1 kašika griza

200 ml jogurta

50 ml ulja

100 g mlevenih oraha

50 g mlevene plazme keksa

50 g prezli

malo cimeta

5 krušaka ili jabuka

Priprema:

Samleti orahe i plazmu, dodati prezle i izmešati. Kruške ili jabuke iseći na kriške.

Umutiti jaja sa šećerom, pa dodati prosejano brašno sa praškom za pecivo. Ubaciti jogurt, ulje i suvo grožđe, a sveže grožđe uvaljati u kukuruzni skrob da ne potone na dno, pa dodati u smesu.

Kalup prečnika 24 cm obložiti papirom za pečenje. Na dno staviti polovinu mlevenih oraha, plazme i prezli, pa poređati kriške krušaka ili jabuka. Odozgo posuti cimetom i preliti polovinom testa.

Zatim utapkati preostalu smesu oraha, plazme i prezli, pa preliti ostatkom testa.

Peći na 200°C oko 50 minuta.

Kada je gotov, kolač pažljivo prevrnuti na poslužavnik. Ohladiti, pa posuti prah šećerom ili preliti otopljenom čokoladom.

Rezultat? Kolač koji nestaje brzinom svetlosti – san snova na vašem stolu!

A kako da pripremite kolač pogledajte ovde:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)