
OVO JE TOLIKO DOBRO DA JE NESTALO ČIM SE OHLADILO Kolač sa kruškama ili jabukama koji se pamti
01.10.2025. 16:00

Jelena Petrović
Postoje kolači koji nestanu brže nego što se ispeku – i ovo je jedan od njih. Sočan, mirisan, pun voća, oraha i cimeta, savršen je izbor za jesenje dane kada želite nešto što će ceo dom ispuniti toplinom i mirisom domaće poslastice. Bilo da ga pravite sa kruškama ili jabukama, ukus je neodoljiv.
Potrebno je:
4 jaja
100 g šećera
6 kašika brašna
1 prašak za pecivo
50 g suvog grožđa
1 šaka svežeg crnog grožđa
1 kašika kukuruznog skroba
1 kašika griza
200 ml jogurta
50 ml ulja
100 g mlevenih oraha
50 g mlevene plazme keksa
50 g prezli
malo cimeta
5 krušaka ili jabuka


BRZA ZIMNICA BEZ MNOGO MUKE Najlakši recept – gotovo za par sati
08:00 1 d 01.10.2025
Milica MaksimovićPriprema:
Samleti orahe i plazmu, dodati prezle i izmešati. Kruške ili jabuke iseći na kriške.
Umutiti jaja sa šećerom, pa dodati prosejano brašno sa praškom za pecivo. Ubaciti jogurt, ulje i suvo grožđe, a sveže grožđe uvaljati u kukuruzni skrob da ne potone na dno, pa dodati u smesu.
Kalup prečnika 24 cm obložiti papirom za pečenje. Na dno staviti polovinu mlevenih oraha, plazme i prezli, pa poređati kriške krušaka ili jabuka. Odozgo posuti cimetom i preliti polovinom testa.
Zatim utapkati preostalu smesu oraha, plazme i prezli, pa preliti ostatkom testa.
Peći na 200°C oko 50 minuta.
Kada je gotov, kolač pažljivo prevrnuti na poslužavnik. Ohladiti, pa posuti prah šećerom ili preliti otopljenom čokoladom.
Rezultat? Kolač koji nestaje brzinom svetlosti – san snova na vašem stolu!
A kako da pripremite kolač pogledajte ovde:
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar