MALO KO ZNA GDE TREBA DRŽATI BRAŠNO Ovako ostaje sveže mnogo duže!

Teodora Vojinović

28.12.2025. 14:10

MALO KO ZNA GDE TREBA DRŽATI BRAŠNO Ovako ostaje sveže mnogo duže!

Shutterstock

Većina domaćica i domaćina tradicionalno brašno drži u kuhinjskim ormarićima ili špajzu, ali nova saznanja pokazuju da to nije najbolji način da vaša osnovna namirnica ostane sveža i bez neželjenih gostiju. Stručni saveti ukazuju na to da pravi trik leži u… zamrzivaču

Freepik.com

Zašto nije dovoljno ostaviti brašno na polici

Papirne kese u kojima kupujete brašno dozvoljavaju vlagi, vazduhu i mirisima iz okoline da utiču na brašno. To može dovesti do užeglosti prirodnih ulja u brašnu, neprijatnih mirisa ili čak pojave sitnih insekata poput moljaca i žitnih buba. Kada brašno stoji na sobnoj temperaturi, posebno u toplijim i vlažnijim uslovima, ti procesi se ubrzavaju. 

Shutterstock

Hladnoća je vaš saveznik

Zamrzivač se pokazao kao najbolje mesto za čuvanje brašna – hladno okruženje znatno usporava oksidaciju masnoća i smanjuje rizik od pojave štetočina. Stručnjaci tvrde da, ako brašno prebacite u hermetički zatvorene posude – staklene tegle ili plastične kutije sa dobrim poklopcem – i smestite ga u zamrzivač, može ostati sveže i do dve godine! 

Takvo čuvanje sprečava i da brašno „pokupi“ mirise drugih namirnica iz frižidera ili zamrzivača, poput ribe ili luka – što je posebno važno ako volite da vaši kolači i hleb imaju čist i prijatan ukus. 

Shutterstock

Mali trik za bolji rezultat

Pre nego što prebacite brašno u zamrzivač, obavezno ga prespite iz tanke kese u hermetički zatvorenu posudu. Papierne kese ne štite od vlage i ne mogu da spreče prodor mirisa ili insekata. 

Pixabay.com

Kada izvaditi brašno iz zamrzivača?

Ako koristite hladno brašno direktno iz zamrzivača bez odmrzavanja, to može neprijatno uticati na osetljive recepte – posebno na one sa kvascem. Zato je dobra praksa da ga izvadite i ostavite da dostigne sobnu temperaturu pre pripreme testa. 

Zaključak: novi domaćinski ritual

Umesto klasičnog čuvanja brašna u kuhinjskim ormarićima, iskoristite zamrzivač kao najbolju „špajz“ alternativu. Uz hermetičku posudu i hladno okruženje, vaše brašno će ostati sveže, bez neželjenih mirisa i štetočina – spremno za sve vaše slatke i slane kulinarske poduhvate. 

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)