EVO KAKO DA VAM DOM ZAMIRIŠE NA BOŽIĆ Jednostavni trikovi koji bude prazničnu čaroliju
Evo nekoliko jednostavnih, domaćinskih načina da vam kuća zamiriše na praznike.
08:15 3 d 25.12.2025
Milica Maksimović28.12.2025. 14:10
Shutterstock
Većina domaćica i domaćina tradicionalno brašno drži u kuhinjskim ormarićima ili špajzu, ali nova saznanja pokazuju da to nije najbolji način da vaša osnovna namirnica ostane sveža i bez neželjenih gostiju. Stručni saveti ukazuju na to da pravi trik leži u… zamrzivaču!
Papirne kese u kojima kupujete brašno dozvoljavaju vlagi, vazduhu i mirisima iz okoline da utiču na brašno. To može dovesti do užeglosti prirodnih ulja u brašnu, neprijatnih mirisa ili čak pojave sitnih insekata poput moljaca i žitnih buba. Kada brašno stoji na sobnoj temperaturi, posebno u toplijim i vlažnijim uslovima, ti procesi se ubrzavaju.
Zamrzivač se pokazao kao najbolje mesto za čuvanje brašna – hladno okruženje znatno usporava oksidaciju masnoća i smanjuje rizik od pojave štetočina. Stručnjaci tvrde da, ako brašno prebacite u hermetički zatvorene posude – staklene tegle ili plastične kutije sa dobrim poklopcem – i smestite ga u zamrzivač, može ostati sveže i do dve godine!
Takvo čuvanje sprečava i da brašno „pokupi“ mirise drugih namirnica iz frižidera ili zamrzivača, poput ribe ili luka – što je posebno važno ako volite da vaši kolači i hleb imaju čist i prijatan ukus.
Pre nego što prebacite brašno u zamrzivač, obavezno ga prespite iz tanke kese u hermetički zatvorenu posudu. Papierne kese ne štite od vlage i ne mogu da spreče prodor mirisa ili insekata.
Ako koristite hladno brašno direktno iz zamrzivača bez odmrzavanja, to može neprijatno uticati na osetljive recepte – posebno na one sa kvascem. Zato je dobra praksa da ga izvadite i ostavite da dostigne sobnu temperaturu pre pripreme testa.
EVO KAKO DA VAM DOM ZAMIRIŠE NA BOŽIĆ Jednostavni trikovi koji bude prazničnu čaroliju
Evo nekoliko jednostavnih, domaćinskih načina da vam kuća zamiriše na praznike.
08:15 3 d 25.12.2025
Milica Maksimović
5 SIGURNIH RAZLOGA ZAŠTO SE BEBA BUDI U KOLICIMA SVAKIH 10 MINUTA
11:57 4 d 24.12.2025
K1infoUmesto klasičnog čuvanja brašna u kuhinjskim ormarićima, iskoristite zamrzivač kao najbolju „špajz“ alternativu. Uz hermetičku posudu i hladno okruženje, vaše brašno će ostati sveže, bez neželjenih mirisa i štetočina – spremno za sve vaše slatke i slane kulinarske poduhvate.
BONUS VIDEO:
DA LI JE U REDU POKLANJATI POKLON DALJE? Evo kako to da uradite kulturno – i bez blama
Zlatno pravilo je jednostavno: ako nešto ne biste nikada kupili toj osobi, nemojte joj to ni pokloniti.
17:00 1 d 26.12.2025
Milica Maksimović
BOŽIĆ VIŠE NIJE SVETINJA Generacija Z odbija porodična okupljanja i bira samoću
Umesto putovanja, porodičnih ručkova i društvenih očekivanja, mnogi biraju tišinu, samoću i mir sopstvenog doma.
16:00 3 d 25.12.2025
Milica Maksimović
Postoji jednostavan, domaćinski trik uz koji ćete za samo dva poteza skratiti i sakriti predugačak stolnjak.
14:10 3 d 25.12.2025
Milica Maksimović
EVO KAKO DA VAM DOM ZAMIRIŠE NA BOŽIĆ Jednostavni trikovi koji bude prazničnu čaroliju
Evo nekoliko jednostavnih, domaćinskih načina da vam kuća zamiriše na praznike.
08:15 3 d 25.12.2025
Milica Maksimović
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar