KAKO OČISTITI INOKS TIGANJ Uklonite i najtvrdokornije fleke - evo trikova koje koriste profesionalci
Uz nekoliko jednostavnih trikova, inoks tiganj može da izgleda kao nov već za nekoliko minuta.
17.11.2025. 08:31
Freepik.com
Tiganji od nerđajućeg čelika traju godinama, podnose visoke temperature i omiljeni su u mnogim kuhinjama – ali kada na dnu ostane zagorela hrana, čitava romantika kuvanja nestaje u sekundi. Dobra vest je da vam ne treba ni agresivna hemija ni sat vremena ribanja. Uz nekoliko jednostavnih trikova, inoks tiganj može da izgleda kao nov već za nekoliko minuta.
Najvažnije pravilo: tiganj se čisti posle svake upotrebe. I najmanja količina masnoće i mrvica koja ostane može da se pretvori u sloj koji će se kasnije teško skidati. A pravilno čišćenje vam štedi vreme, živce i produžava vek svakog komada posuđa.
Pre nego što počnete
Uvek pustite tiganj da se ohladi. Nikada ne sipajte hladnu vodu u vrelu posudu – tako nastaje deformacija i iskrivljavanje metala. Izbegavajte žice, grube sunđere, varikinu i amonijak – oštetiće površinu i stvoriti trajne ogrebotine. Najbolje je ručno pranje, čak i ako proizvođač kaže da je tiganj “bezbedan za sudomašinu”.
Kako da očistite zagoreli inoks tiganj – metoda sa vodom i sapunom
Profesionalni kuvari koriste “deglaziranje”, i to odmah posle pripreme hrane. Vratite tiganj na ringlu, uključite srednju temperaturu i sačekajte da kap vode počne da cvrči. Sipajte šolju vode – paziće se para – i drvenom kašikom lagano skidajte zagorele delove. Toplota radi pola posla umesto vas. Isključite ringlu, pustite da se tiganj ohladi, dodajte malo deterdženta i sunđerom nežno prebrišite dno. Sve nečistoće sada bi trebalo lako da spadnu. Operite ga toplom vodom, izbrišite mikrofiber krpom i odmah osušite.
MAŠINA ILI PRANJE SUDOVA NA RUKE Šta je stvarno bolje? Iznenadićete se ko pobeđuje u pranju sudova
Bilo da sudove stavljate u mašinu ili ih ribate na ruke, uvek se troši voda i energija.
15:10 2 d 14.11.2025
Milica MaksimovićAko su ostale fleke – metoda sa sirćetom
Voda i sapun su skinuli zagorelo, ali na dnu su ostale “dugine” šare ili svetle mrlje? To je normalno kod inoksa. Sipajte malo belog sirćeta direktno na fleke i prebrišite sunđerom. Ako želite jači efekat, sipajte u tiganj mešavinu sirćeta i vode (1:3), pustite da provri, ohladite i prospite. Operite normalno i osušite.
Za tvrdokorne opekotine – soda bikarbona
Napravite pastu od sode i malo vode. Nanesite je na fleke, utrljajte sunđerom u krugovima i isperite. Ova metoda je idealna za stare mrlje i opekotine koje ni posle više pranja ne nestaju.
Kako da vam tiganji ostanu dugo kao novi
Osušite ih odmah posle pranja – voda pravi fleke. So uvek dodajte tek kad voda provri; ako je dodate u hladnu vodu, ostavlja sitne tačkice na dnu. Uvek pregrevajte tiganj postepeno – naglo visoka temperatura stvara zagorevanje i neravnomerno kuvanje. Hladnu hranu nikada ne stavljajte u vreo tiganj – zalepiće se trenutno.
Kada je vreme da se tiganj baci?
Ako je inoks iskrivljen, ne stoji ravno na ringli, ima duboke ogrebotine kroz koje se vidi sloj metala ispod ili se pojavila rđa – vreme je za zamenu. Plitke ogrebotine nisu opasne, ali duboke mogu da dovedu do ispuštanja nikla ili hroma tokom dugog kuvanja, naročito ako imate alergiju na te metale.
BONUS VIDEO:
Imate komentar?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavi komentar