KAKO SE ČISTI ŠPORET NA DRVA Domaćinski vodič za blistavu plotnu

Milica Maksimović

03.10.2025. 13:30

KAKO SE ČISTI ŠPORET NA DRVA Domaćinski vodič za blistavu plotnu

Shutterstock

Šporet na drva nije samo deo kuhinje – on je srce doma. Uz njega se greje cela kuća, na njemu se kuva najbolja supa i peče hleb koji miriše na detinjstvo. Ali, da bi trajao i dobro služio, potrebno je pravilno ga održavati. Evo domaćinskog vodiča kako da očistite šporet i posebno plotnu, koja se najviše prlja.

Zašto je važno čišćenje?

Redovno čišćenje šporeta na drva produžava mu vek, sprečava nakupljanje čađi i pepela i čini da se hrana brže i ravnomernije kuva. Plotna, kao centralni deo, trpi najveći „udar“ – od prosute hrane, masnoće i pepela – pa zaslužuje posebnu pažnju.

Čišćenje unutrašnjosti

Izvadite pepeo – pre svakog loženja obavezno očistite fioku za pepeo. Ako se previše nakupi, vatra neće imati dovoljno vazduha da gori.

Čađ i dimnjak – barem jednom mesečno očistite kanale i dimnjak od čađi. To može da se uradi metlicom za dimnjake ili specijalnim granulama koje sagorevaju i otpuštaju naslage.

Vrata i staklo – ako šporet ima staklo na vratima rerne, očistite ga mešavinom pepela i malo vode. Pepeo deluje kao blagi abraziv i vraća sjaj.

Kako se čisti plotna?

Plotna je najizloženija masnoći i prosutoj hrani, pa se čisti malo drugačije od ostatka šporeta.

Dok je hladna – nikada je ne čistite dok je vruća, jer voda i deterdžent mogu da je deformišu.

Skidanje naslaga – ako je ostalo zagorelo, uzmite metalnu špahtlu i lagano sastružite.

Mešavina za ribanje – pomešajte sodu bikarbonu i malo sirćeta, pa dobijenom pastom istrljajte plotnu. Ostavite da odstoji desetak minuta, a zatim prebrišite vlažnom krpom.

Pepelom do sjaja – domaćice su nekada koristile pepeo iz ložišta: pospe se malo na plotnu, doda kap vode i krpom ili grubom spužvom dobro istrljate. Ovaj stari trik i danas radi savršeno.

Zaštita – posle čišćenja možete lagano premazati plotnu sa par kapi ulja (suncokretovo ili jestivo), pa obrisati suvom krpom. Ovo sprečava da brzo rđa i vraća joj lep, crn sjaj.

Freepik.com

Koliko često čistiti?

Plotnu – najbolje posle svakog većeg kuvanja, bar brisanje. Dubinsko čišćenje jednom nedeljno.

Unutrašnjost – pepeo svakodnevno, čađ jednom mesečno.

Dimnjak – minimum jednom godišnje, a po potrebi i češće.

Zaključak

Šporet na drva je simbol topline doma i okupljanja porodice. Ako mu posvetite malo pažnje i redovno ga čistite, on će vas grejati i hraniti decenijama. Čista plotna nije samo stvar urednosti – to je znak da domaćica drži do kuće i topline ognjišta.

BONUS VIDEO:

Imate komentar?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavi komentar

Ostavite komentar

Komentari

Pročitaj komentare (0)